Car Free Day 2K18

vrijdag 28 oktober 2016

'Hart voor het Park' overweegt juridische stappen

Afbeeldingsresultaat voor hart voor het park beerse
Tijdens de gemeenteraad in Beerse heeft burgeractiebeweging Hart voor het Park het gemeentebestuur gevraagd af te zien van de plannen voor de bouw van een nieuw dienstverleningscentrum (NDC). Zo niet, dreigt de beweging met juridische stappen.
Net als vorige maand kwamen weer heel wat sympathisanten van Hart voor het Park naar de gemeenteraad. Dit keer hadden ze een verzoekschrift ingediend om gehoord te worden. Eén van de leden las een brief voor aan het bestuur waarin de actiegroep zijn onvrede over het NDC betuigde. "Wij hebben onvoldoende informatie over de financiële gevolgen voor de gemeente. We vinden het ongehoord dat weer een stukje groen uit de gemeente moet verdwijnen. En waarom negeren jullie de volksraadpleging?", las Peter voor. "Als jullie niet afzien van de plannen, zullen we juridische stappen zetten." De gemeente heeft drie maanden om op de vragen in het verzoekschrift te reageren.

donderdag 27 oktober 2016

Je trouwdatum moet je zelf onthouden. Maar de BBTK vertelt je alles over de verlofdagen in het nieuwe jaar.

Elk jaar zijn er in België 10 wettelijke feestdagen. (+ 11 juli op metallo)
Wat zijn de feestdagen in 2017?

  • Zondag 1 januari: Nieuwjaar. (verschoven naar maandag 2 januari)
  • Maandag 17 april: Paasmaandag.
  • Maandag 1 mei: Feest van de Arbeid.
  • Donderdag 25 mei: Hemelvaart.
  • Maandag 5 juni: Pinkstermaandag.
  • Dinsdag 11 juli: feest Vlaamse gemeenschap
  • Vrijdag 21 juli: Nationale feestdag.
  • Dinsdag 15 augustus: Maria-Hemelvaart.
  • Woensdag 1 november: Allerheiligen.
  • Zaterdag 11 november: Wapenstilstand. (verschoven naar 13 november)
  • Maandag 25 december: Kerstmis.

VRT organiseert “Van Overtveldt 12-12” om begroting te redden

Afbeeldingsresultaat voor zingende ministers
De Vlaamse televisiezenders VRT, VTM en Vier gaan samen een grote TV-show organiseren om geld in te zamelen ten voordele van het begrotingstekort.
De show zal “Van Overtveldt 12-12” heten, en moet de geplaagde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) uit de schulden helpen.
De Federale Regering kampt met een begrotingstekort van iets meer dan 3 miljard euro. “De schuld van Johan Van Overtveldt, wordt dan gezegd, maar hij heeft gewoon een rekenfoutje gemaakt, en aangezien missen menselijk is, vragen we nu een inspanning van de gewone mens”, aldus de baas van de VRT Paul Lembrechts.
Hoofddoel van het programma, dat rechtstreeks wordt uitgezonden vanuit het Kursaal in Oostende, is “zoveel mogelijk geld inzamelen om de meest dringende nood te lenigen en hulp te bieden bij de wederopbouw van de begroting”, luidt het.
Ook de andere kanalen VTM en Vier stappen mee in de grote benefietshow. De presentatie ligt in handen van Koen Wauters en Martine Thange. “Zij zullen verschillende intermezzo’s aan elkaar praten. Zo gaat premier Charles Michel jongleren met maar liefst zeven ballen, en brengt Johan Van Overtveldt een aangrijpende muzikale getuigenis van zijn mislukte rekenwerk.”
Tijdens de show zal ook bus “Van Overtveldt 12-12” live gevolgd worden, die op dat moment naar het Kursaal Oostende rijdt. Joke Schauvlieghe en Kris Peeters zijn een hele week op pad geweest met de bus, om zoveel mogelijk geld in te zamelen.

dinsdag 25 oktober 2016

Opvallende begrotingsmaatregel van Ministers "Opslag voor hoogste pensioenen"

Wie een zeer hoog pensioen heeft, of een hoge groepsverzekering, krijgt volgend jaar opslag. ­Bevoegd minister Daniel Bacquelaine (MR, foto) wil namelijk de crisistax op die hoogste pensioenen met een kwart verlagen. “Andere mensen kunnen dat geld beter gebruiken”, klinkt het bij SP.A.

 Afbeeldingsresultaat voor ministers belgie 2015
Eén van de opvallendste maatregelen uit de jongste begrotingsbesprekingen is de verhoging van de allerhoogste pensioenen. Zo’n 10.000 gepensioneerde ambtenaren mogen zich daardoor aan 30 euro extra per maand verwachten, heeft SP.A berekend. Ook wie een groot aanvullend bedrijfspensioen krijgt via een groepsverzekering profiteert mee.
Koploper daarvan is een 65-jarige met een groepsverzekering van 3,5 miljoen euro: hij mag zich aan 17.500 euro extra verwachten.
De verhoging gebeurt door de zogenoemde solidariteitsbijdrage te verlagen.
Die bijdrage was een soort van crisisbelasting, om zo de gaten in de sociale zekerheid te dichten. .
“We hebben al iets voor de laagste pensioenen gedaan, we mogen ook wel iets voor de hoogste doen.”

Laagste pensioenen
Maar SP.A-kamerlid Karin Temmerman vindt dit compleet oneerlijk. “Het is niet dat ik dat die mensen dat niet gun, maar er zijn andere mensen die dat geld veel beter kunnen gebruiken, zoals de laagste en de middelste pensioenen. Die krijgen die belastingverlaging niet. De werknemers met de laagste lonen genieten niet van zo’n aanvullend pensioen, of krijgen een veel lager bedrag.”
Bovendien wordt volgens Temmerman op de laagste pensioenen – net als op andere uitkeringen – bespaard: de regering snoeit namelijk in de welvaartsenveloppe die moet dienen om die uitkeringen mee te laten stijgen met de welvaart

vrijdag 7 oktober 2016

ING België: na 4,2 miljard cadeaus, 3.500 ontslagen


ING België genoot voorbije 10 jaar 1,9 miljard notionele intrestaftrek en 2,3 miljard belastingkorting
Op 10 jaar tijd heeft ING België 10,9 miljard winst (vòòr belasting) gemaakt, 7,2 miljard aan dividenden uitgekeerd en 1,9 miljard aan notionele interesten kunnen aftrekken.
Nochtans heeft de directie van ING, ondanks die resultaten, net een zware herstructurering aangekondigd. 3500 banen zijn opnieuw in gevaar.
Hoelang zal de regering nog toekijken hoe de grote ondernemingen werknemers op straat zetten enkel om de verrijking van hun aandeelhouders te beschermen?

woensdag 5 oktober 2016

Bladvangers verschijnen in straatbeeld

   Bladvangers verschijnen in straatbeeld

Het gemeentebestuur van Beerse plaatst vanaf 15 oktober opnieuw bladvangers in diverse straten van de gemeente.        
De inwoners kunnen na de plaatsing van bladvangers de bladeren van straatbomen die op hun eigendom vallen, zelf opruimen. De locaties zijn op advies van de dienst openbare werken vastgelegd.
De bladvangers worden door de dienst openbare werken gemaakt en geplaatst vanaf 15 oktober. Een externe firma komt de bladvangers ledigen omstreeks 31 oktober, 15 november en 15 december. Na 15 december worden de bladvangers opnieuw weggehaald.
Advertentie

De bladvangers dienen volgens de gemeente enkel voor het verzamelen van bladeren van straatbomen en niet voor het sluikstorten van particulier tuinafval.

maandag 3 oktober 2016

Wat als ik mijn aanvullend pensioen wil opnemen voor de wettelijke pensioenleeftijd?


De regering-Michel wil de leeftijd waarop je het kapitaal van een groepsverzekering of een pensioenfonds kunt opnemen, optrekken naar 63 jaar. Is het interessant om de pensioenspaarpot van je werkgever dan maar nu open te breken? Dat hangt er vanaf. Een overzicht van de verschillende mogelijke scenario’s.

Je bent jonger dan 60
De wet bepaalt vooralsnog dat je 60 jaar moet zijn om je aanvullende pensioen op te nemen. Dat geldt voor al wie aan de slag is, maar ook voor wie bijvoorbeeld al op zijn 55ste met brugpensioen is gestuurd. Sommige pensioenreglementen voorzien dat de werknemer de opgebouwde reserves kan gebruiken voor de aankoop van een huis of een andere vastgoedinvestering vóór de zestigste verjaardag. Maar in de meeste sectoren is dit uitgesloten.

Je bent 60 of ouder
60 jaar is de minimumleeftijd om je aanvullend pensioen op te nemen, maar als het pensioenreglement van je bedrijf bepaalt dat het pas op je 65ste kan, dan is daar geen ontkomen aan. Kan het vanaf je 60ste, dan moet je ook meestal uit dienst treden. Je hoeft daarom niet met pensioen te gaan, je kunt ook ontslag nemen.

Je gaat met (vervroegd) pensioen
Als het pensioenplan van je werkgever loopt tot de leeftijd van 65 jaar, hoef je de opgebouwde reserves niet op te nemen op het moment dat je met (vervroegd) pensioen gaat. Je kunt de reserves laten staan en verder laten opbrengen. Je werkgever betaalt dan wel geen bijkomende premies meer in dat pensioenplan. De mogelijkheid bestaat dan dat je je overlijdensdekking verliest: overlijd je dan voor je 65ste, dan krijgen je nabestaanden niets.

Rentenieren
Stel, je wil niet tot je 65ste werken, maar je kunt niet met vervroegd pensioen. Dan kun je – als dat in het pensioenreglement van je werkgever staat – je aanvullend pensioen voor je 65ste opnemen om te rentenieren en de periode tot aan je wettelijk pensioen te overbruggen. Dit heeft wel een beduidend fiscaal nadeel. Neem je je aanvullend pensioen al op je 60ste op, dan betaal je daar 21,40 % belastingen op (inclusief gemeentebelastingen). Hoe ouder je bent, hoe minder je betaalt. Heb je geduld tot je 65ste, dan betaal je maar 10,70%, mits je de drie voorgaande jaren onafgebroken actief bent gebleven. Kun je met vervroegd pensioen gaan, dan word je niet fiscaal niet beboet.

Ik doe niet mee
Dat is geen optie. Als je in een bedrijf werkt waar een pensioenplan bestaat, ben je verplicht om je aan te sluiten, ook als nieuwe werknemer. Als je ooit beslist hebt om zelf ook voor je aanvullend pensioen bij te dragen, kun je daar nu niet meer op terugkomen.