Car Free Day 2K18

maandag 3 oktober 2016

Wat als ik mijn aanvullend pensioen wil opnemen voor de wettelijke pensioenleeftijd?


De regering-Michel wil de leeftijd waarop je het kapitaal van een groepsverzekering of een pensioenfonds kunt opnemen, optrekken naar 63 jaar. Is het interessant om de pensioenspaarpot van je werkgever dan maar nu open te breken? Dat hangt er vanaf. Een overzicht van de verschillende mogelijke scenario’s.

Je bent jonger dan 60
De wet bepaalt vooralsnog dat je 60 jaar moet zijn om je aanvullende pensioen op te nemen. Dat geldt voor al wie aan de slag is, maar ook voor wie bijvoorbeeld al op zijn 55ste met brugpensioen is gestuurd. Sommige pensioenreglementen voorzien dat de werknemer de opgebouwde reserves kan gebruiken voor de aankoop van een huis of een andere vastgoedinvestering vóór de zestigste verjaardag. Maar in de meeste sectoren is dit uitgesloten.

Je bent 60 of ouder
60 jaar is de minimumleeftijd om je aanvullend pensioen op te nemen, maar als het pensioenreglement van je bedrijf bepaalt dat het pas op je 65ste kan, dan is daar geen ontkomen aan. Kan het vanaf je 60ste, dan moet je ook meestal uit dienst treden. Je hoeft daarom niet met pensioen te gaan, je kunt ook ontslag nemen.

Je gaat met (vervroegd) pensioen
Als het pensioenplan van je werkgever loopt tot de leeftijd van 65 jaar, hoef je de opgebouwde reserves niet op te nemen op het moment dat je met (vervroegd) pensioen gaat. Je kunt de reserves laten staan en verder laten opbrengen. Je werkgever betaalt dan wel geen bijkomende premies meer in dat pensioenplan. De mogelijkheid bestaat dan dat je je overlijdensdekking verliest: overlijd je dan voor je 65ste, dan krijgen je nabestaanden niets.

Rentenieren
Stel, je wil niet tot je 65ste werken, maar je kunt niet met vervroegd pensioen. Dan kun je – als dat in het pensioenreglement van je werkgever staat – je aanvullend pensioen voor je 65ste opnemen om te rentenieren en de periode tot aan je wettelijk pensioen te overbruggen. Dit heeft wel een beduidend fiscaal nadeel. Neem je je aanvullend pensioen al op je 60ste op, dan betaal je daar 21,40 % belastingen op (inclusief gemeentebelastingen). Hoe ouder je bent, hoe minder je betaalt. Heb je geduld tot je 65ste, dan betaal je maar 10,70%, mits je de drie voorgaande jaren onafgebroken actief bent gebleven. Kun je met vervroegd pensioen gaan, dan word je niet fiscaal niet beboet.

Ik doe niet mee
Dat is geen optie. Als je in een bedrijf werkt waar een pensioenplan bestaat, ben je verplicht om je aan te sluiten, ook als nieuwe werknemer. Als je ooit beslist hebt om zelf ook voor je aanvullend pensioen bij te dragen, kun je daar nu niet meer op terugkomen.

Geen opmerkingen: