Een nieuwe maand luidt vaak een aantal nieuwe regels in, en dat is in december niet anders.
Onder meer voor langdurig zieken, gepensioneerden en sommige spaarders zijn er veranderingen.
Re-integratietrajecten voor langdurig ziekenOnder meer voor langdurig zieken, gepensioneerden en sommige spaarders zijn er veranderingen.
De re-integratietrajecten voor langdurig zieken kunnen op 1 december starten.
Het doel van die trajecten is om in eerste instantie zo’n 10.000 mensen die langdurig ziek zijn, weer aan het werk te krijgen via een aangepaste job.
Concreet mikt de nieuwe regeling vooreerst op een re-integratie bij de eigen werkgever.
Het traject kan worden opgestart door de werknemer of zijn behandelend arts, door de adviserend geneesheer van het ziekenfonds of door de werkgever, maar dan wel pas ten vroegste na vier maanden arbeidsongeschiktheid.
De preventieadviseur-geneesheer zal vervolgens het re-integratietraject opstarten door te onderzoeken of de werknemer zijn oude job op termijn weer zal kunnen opnemen en of er tijdelijk of definitief aangepast werk mogelijk is.
Komt er geen re-integratieplan, dan moet de werkgever motiveren waarom hij geen ander of aangepast werk aanbiedt.
Omgekeerd moet de langdurig zieke eventueel motiveren waarom hij het voorstel verwerpt.
Inhaalpremie voor verhoogde minimumpensioenen
Wie na een volledige loopbaan van 45 jaar een minimumpensioen krijgt, zal het bedrag van zijn pensioen voortaan met 0,7 procent zien toenemen.
Rentevoeten verlagen
BNP Paribas Fortis en Fintro gaan vanaf 1 december de rentevoeten op een aantal spaarproducten nog maar eens verlagen. Het gaat om specifieke producten, zoals het woonsparen of de jongerenspaarrekening van Fintro. De klassieke spaarrekening stond met een basisrente van 0,01 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent al op het wettelijke minimum.
En ook voor rechtspersonen (bedrijven, vzw’s,...) is er slecht nieuws: hun spaarrekening wordt in maart volgend jaar automatisch omgezet naar een niet-gereglementeerde rekening met 0 procent intrest.
NIPT-test 100 euro goedkoper
De NIPT-test, die steeds populairder wordt bij zwangere vrouwen, wordt goedkoper in de Belgische genetische centra. De prijs daalt op 1 december van 390 euro naar 290 euro op initiatief van de centra zelf.
De NIPT-test (niet-invasieve prenatale test) wordt al sinds 2011 aangeboden door acht genetische centra. Via de test kan men het Downsyndroom en andere genetische afwijkingen opsporen met praktisch 100 procent zekerheid, en zonder het risico dat bij een vruchtwaterpunctie hoort.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten