Car Free Day 2K18

vrijdag 30 januari 2015

Metallo-Chimique investeert 36 miljoen in Beerse

                       
 

Het metaalrecyclagebedrijf Metallo-Chimique uit Beerse investeert 36 miljoen euro in zijn fabriek in Beerse. Naast koper, tin, lood en nikkel gaat het nu ook zink uit zijn metaalafval halen.

Het recyclagebedrijf Metallo-Chimique krijgt in zijn fabriek in Beerse - en zijn veel kleinere vestiging in Bilbao - jaarlijks een 400.000 ton afval binnen.
Dat zijn vooral slakken en assen van koper- en bronsgieterijen, radiatoren, koperkabelafval en elektrische motoren.
Het bedrijf haalt er jaarlijks, via allerlei raffinagetechnieken, 120.000 ton koper, 25.000 ton lood, 10.000 ton tin en 600 ton nikkel uit.
Metallo-Chimique zit daarmee in dezelfde sector van de grote mastodonten Aurubis en Umicore, met dat belangrijke verschil dat het Belgische recyclagebedrijf Umicore vooral actief is in de recyclage van elektronisch schroot - wat Metallo niet doet - en daar vooral edelmetalen zoals goud, platina, zilver en kobalt uit haalt.

'We willen een vijfde metaal recycleren: zink'
Dirk Vandenberghe Ceo Metallo-Chimique
In de fabriek in Beerse wordt nu 36 miljoen euro geïnvesteerd in een installatie voor de verdere zuivering van het afval.
In het jargon worden dat eindslakken genoemd die hun eindbestemming vinden in de wegenbouw, dijkversterking en cementsector. Die slakken worden dus bijkomend gezuiverd.
Hoofdbedoeling is daarmee een vijfde metaal - zink - te recycleren. ‘Het gaat om een belangrijke investering voor ons bedrijf’, zegt topman Dirk Vandenberghe. ‘Ons gemiddeld investeringsbedrag bedraagt 20 miljoen.
We voeren die investering ook uit omdat we er van uitgaan dat de milieuwetgeving in de recyclagesector almaar strenger wordt.’
De installatie moet volgend jaar klaar zijn. De eerste zinkoxides moeten begin 2017 uit de fabriek rollen.
Op jaarbasis mikt Metallo-Chimique op een 10.000 ton. Die zinkoxides kunnen dan verkocht worden aan bedrijven als Nyrstar.
De nieuwe installatie zal 15 extra jobs opleveren. Nu telt de fabriek 400 werknemers, goed voor een omzet van meer dan 1 miljard euro en een nettowinst van 17 miljoen euro.
Metallo-Chimique investeerde in 2010 ook al 35 miljoen euro in de modernisering van zijn fabriek. Toen ging het geld vooral naar de electrolyse-afdeling waar de metalen via een chemische reactie uit de mineralen worden gehaald .
De Metallo-Chimique-groep - officieel Metallum Holdings- is eigendom van de Angelsaxische private-equity groep Towerbrook. Het management van Metallo heeft een klein belang.
De groep heeft ook een tradingbedrijf in Zürich.

Geen opmerkingen: