Car Free Day 2K18

woensdag 28 januari 2015

Strengere regels inzake SWT (brugpensioen) en tijdskrediet

Tijdskrediet: recht op een RVA-vergoeding en landingsbanen strenger!
Het recht op een RVA-vergoeding wordt veel strenger.
Het zal daardoor vaker voorkomen dat je nog recht hebt op een vorm van tijdkrediet maar niet langer op een RVA-vergoeding tijdskrediet.

Geen uitkering meer voor tijdskrediet zonder motief
Vanaf 1 januari 2015 geeft geen uitkering meer aan mensen die tijdskrediet zonder motief willen opnemen.
Dat is voor de 12 maanden voltijds, 2 jaar halftijds of 5 jaar een 4/5de waarvoor je geen speciale reden moet opgeven om het te kunnen opnemen. En de periode dat je zo’n tijdskrediet zonder motief neemt, zal ook niet meer meetellen voor de berekening van je pensioen.

Herschikken van het gemotiveerd tijdskrediet
Wie tijdskrediet neemt om de zorg voor iemand op te nemen (zorgen voor je kind tot de leeftijd van 8 jaar, palliatieve zorgen toedienen of een zwaar ziek of gehandicapt gezins- of familielid bijstaan of te verzorgen) kan nu tot 48 kalendermaanden een uitkering krijgen in plaats van tot 36 maanden.
Voor opleiding verandert er niets. Daar zal je maximaal 36 maanden tijdskrediet kunnen vragen.
Maar opgelet! Deze duur is maximaal en kan niet opgedeeld worden. Je krijgt nooit langer dan 36 of 48 maanden RVA-uitkeringen, of je het nu voltijds, halftijds of in 1/5de vorm opneemt.
En voor de zorg van kinderen jonger dan 8 jaar, ernstig zieke familieleden en palliatieve patiƫnten is er een sectorale of ondernemings-cao vereist voor de voltijdse en halftijdse vorm. Voor de zorg van je eigen zieke of gehandicapte kinderen is dat niet nodig.

Landingsbanen naar 60 jaar
Landingsbanen worden pas mogelijk vanaf 60 jaar. Bij herstructurering en bij zware beroepen en lange loopbaan (dat is 35 jaar) kan nog vanaf 55 jaar in het systeem gestapt worden. Dan moet wel een kader-cao worden afgesloten. De sectoren moeten deze cao door eigen cao's activeren, zo niet verhoogt de leeftijd geleidelijk naar 60 jaar (tegen 2019).

Geen opmerkingen: