Car Free Day 2K18

dinsdag 4 augustus 2015

Terug van vakantie? Spoel de kraan 1 minuut door

Terug van vakantie? Spoel de kraan 1 minuut door

Wie een week of langer met vakantie is geweest, doet er best aan de waterleidingen even te spoelen door de kranen een minuutje te laten lopen. Zo verwijder je bacterieën die zich mogelijk in de leidingen hebben vastgezet.
 
De wat eigenaardige oproep komt van het Rotterdams-Zeeuwse drinkwaterbedrijf Evides in Nederland. Wanneer u terug komt van vakantie is het belangrijk dat u uw kranen goed laat doorlopen. Doordat het water een tijdje stil heeft gestaan in de leiding naar uw hoofdkraan kan de kwaliteit achteruit gaan. Wanneer het warm is geweest tijdens uw afwezigheid, boven 25 graden, bestaat bovendien de kans op de aanwezigheid van de legionellabacterie. Die wordt overgebracht via de longen, door waterdamp of nevel. Laat daarom alle koude- en warmwaterkranen in huis even rustig doorlopen gedurende een minuut. Dompel ook de douchekop onder in een emmer water en laat deze ook een minuut doorlopen, zo wordt gewaarschuwd.
Onze federale overheidsdienst Volksgezondheid zegt geen weet te hebben van dergelijke waarschuwingen. De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen dat drinkwater levert aan 2,8 miljoen klanten in 175 Vlaamse gemeenten, geeft op haar website wel dezelfde raad als de Nederlanders.
‘Als u langere tijd afwezig bent, en het water heeft al die tijd stilgestaan in de leidingen, neemt stoffen op die van de leidingen afkomstig zijn. Dat kan gaan om lood, maar afhankelijk van de samenstelling en de hardheid van het water, kan ook ijzer, zink of koper opgenomen worden. Bovendien vormt bij stilstaand water zich aan de binnenwand van de leidingen een biofilm, waar bacteriën zich snel thuis voelen. Daarom is het goed om bij langere afwezigheid, of zelfs gewoon ‘s morgen bij het opstaan, het water even te laten lopen en het toilet even door te spoelen. Als je dat eerste water opvangt en het gebruikt om mee te poetsen of de planten te begieten, gaat er bovendien geen water verloren’, zegt de woordvoerder

Geen opmerkingen: