Car Free Day 2K18

woensdag 16 september 2015

Groei beschikbaar inkomen Belgische gezinnen hinkt achterop bij OESO

Groei beschikbaar inkomen Belgische gezinnen hinkt achterop bij OESO
In België is de gemiddelde groei van het beschikbaar inkomen van de gezinnen sinds het begin van de financiële crisis is ons land stilgevallen.
Daardoor duiken we onder het gemiddelde van de OESO-landen.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vergeleek het bruto binnenlands product (bbp), de totale geldwaarde van de geproduceerde goederen en diensten in een land, met de groei van het beschikbaar inkomen.
En dat sinds de start van de financiële crisis in 2007 tot het eerste kwartaal van 2015.
Uit die vergelijking blijft dat de het gemiddelde bbp per capita voor de OESO-landen met 3,2 procent toenam. Het gemiddelde beschikbaar inkomen per capita groeide dan weer met 8,1 procent. Volgens de OESO boden de inkomens van de gezinnen tijdens de crisis meer weerstand. En dat zou te danken zijn aan het ondersteunend fiscaal beleid van de overheden.
Maar er zijn opmerkelijke verschillen. In die periode ging het bbp per capita in ons land met 0,3 procent achteruit terwijl het inkomen van de gezinnen niet wijzigde. In het eerste kwartaal van 2015 ging het inkomen van de gezinnen met 0,9 procent achterop terwijl er voor de hele OESO een groei was van 0,8 procent.

Geen opmerkingen: