Car Free Day 2K18

donderdag 10 december 2015

Ook voor jou een eindejaarspremie?

Gerelateerde afbeelding
Het einde van het jaar komt eraan. Het is in deze periode dat de eindejaarspremie wordt betaald!

De eindejaarspremie maakt deel uit van de verschillende voordelen waar je volgens je collectieve arbeidsovereenkomst (cao) recht op hebt.
Deze werd door je vakbondsvertegenwoordigers onderhandeld.
Aangezien ze beschouwd wordt als loon, moeten op deze premie RSZ-bijdragen (door je werkgever en door jezelf) en bedrijfsvoorheffing worden betaald.
De eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht

dinsdag 8 december 2015

't Beerke is tweede beste zwembad

't Beerke is op de tweede plaats geëindigd in de verkiezing 'Zwembad van het jaar'.
Het zwembad schreef zich enkele maanden geleden in voor de verkiezing.
Daarbij werden de bezoekers bevraagd over het zwembad.
't Beerke kreeg in totaal 668 stemmen en 9.09 punten op 10.
Daarmee werden ze tweede, vlak na Plopsaqua De Panne.

zondag 6 december 2015

Wat verandert er op 1 december?

Ook de laatste maand van het jaar brengt nog enkele veranderingen met zich mee. Zo kan je weer een renovatiepremie aanvragen en komen er goedkopere overuren in de horeca.
Wat verandert er op 1 december?

dinsdag 1 december 2015

31 keer energiebesparen in keuken en badkamer

Kookplaten
1. Pas de grootte van de kookpan aan aan de doormeter van je elektrische kookplaat.
2. Schakel enkele minuten voor het einde van de bereiding de kookplaat en/of de oven uit en maak zo gebruik van de restwarmte.
3. Gebruik enkel kookpannen met een vlakke en goed geleidende bodem op een elektrische kookplaat.
4. Gebruik indien de bereiding het toelaat een deksel.
5. Gebruik zo weinig mogelijk water om te koken.
6. Onderhoud de branders van een gaskookplaat.
7. De vlam van een gaskookplaat hoort onder en niet naast de kookpan.
Oven
8. Ga je oven niet onnodig voorverwarmen.
9. Open tijdens de bereiding de oven niet te lang en niet te vaak.
10. Als je een oven hebt met een pyrolytische reiniging, zet die dan niet op na elke kookbeurt. Als je de oven reinigt, moet je dat wel vlak na de bereiding doen, want dan heeft de oven nog een hoge temperatuur.
Microgolfoven
 
11. Tracht zo veel mogelijk gerechten te bereiden in de microgolfoven. Die verbruikt immers minder dan de kookplaat of de oven.
12. Gebruik geen metalen pannen of alu-schoteltjes in de magnetron, ook al verbiedt de fabrikant het niet. Metaal weerkaatst de golven, waardoor de bereidingstijd langer wordt.
Afzuigkap en vaatwasser
13. Was regelmatig de filters van de afzuigkap. Een overtollige vetlaag laat minder lucht door en vermindert het rendement.
14. Stel een vaatwasser pas in werking wanneer hij volledig gevuld is. Pas bij kleine hoeveelheden de spaarprogramma's toe.
15. Laat de vaatwasser 's nachts draaien tegen het goedkoop tweevoudig uurtarief.

Koelkast en diepvriezer
 
16. Stel een koelkast en een diepvriezer nooit op in rechtstreeks zonlicht of in lokalen waar de temperatuur zeer hoog kan oplopen.
17. Ontdooi regelmatig de diepvriezer en de koelkast. Een rijplaag verhoogt het stroomverbruik.
18. Laat alle gerechten goed afkoelen voor je ze in de koelkast legt. Zo vermijd je het vormen van een nieuwe rijplaag en zo moet de koelkast niet extra werken om de warmte af te voeren.
19. Laat de deur van de koelkast en van de diepvriezer niet langer openstaan dan nodig is. Controleer regelmatig of de deur goed sluit.
20. Hou de sluitring van de koelkast zuiver. Het dichtingsrubber gaat langer mee indien je het af en toe met talk inwrijft.
21. Plaats de diepvriezer liefst in een koude plaats.
22. Maak indien mogelijk en bij kleine hoeveelheden gebruik van het spaarprogramma van je diepvriezer.
23. Vul de lege ruimte in de diepvriezer op met piepschuim. Zo moet er minder lucht gekoeld worden.
24. Maak regelmatig de condensbuisjes aan de achterzijde van de diepvriezer proper.
25. Kies een zuinige diepvriezer. Als je over een oude "energieverslinder" beschikt, kan je geld sparen door je een nieuw en zuinig toestel aan te schaffen.

De wasmachine en de linnendroger
 
26. maak indien mogelijk gebruik van een spaarprogramma met lagere watertemperatuur of met minder waterverbruik.
27. Sla de voorwas over bij licht bevuilde bonte was.
28. Zwieren op hoog toerental of intervaldroogzwieren zal veel energie besparen bij drogen in linnendroger.
29. Laat de wasmachine en de linnendroger bij voorkeur tijdens het goedkope nachttarief werken. Best m.b.v. een tijdschakelaar machine laten werken tegen de ochtend aan zodat het wasgoed niet te lang gewassen in de machine moet liggen.
30. Reinig regelmatig de filter van de linnendroger.
31. Een elektronische machine kost meer, maar de meerprijs kan je terugverdienen omdat de machine niet langer werkt dan nodig is. Elektrische apparaten in keuken, badkamer en wasplaats.

Vergunningsaanvraag voor vijf windturbines Beerse-Zuid

De firma W-kracht heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor vijf windmolens op het bedrijventerrein Beerse-Zuid. Het openbaar onderzoek voor het windmolenproject zou begin volgend jaar starten. Gisteren informeerde de firma de omwonenden tijdens een eerste sessie en er werd ook meer uitleg gegeven over hoe inwoners van Beerse mede-eigenaar kunnen worden.
De vijf windmolens worden verdeeld over het bedrijventerrein. Eén windmolen komt op het domein van Joris IJs langs de Rouwbergskens, een tweede turbine staat ingepland op een terrein van IOK langs de Beemdenstraat. De derde molen komt op het terrein van De Prins Bvba langs de Industrieweg, een vierde bij drukkerij Daneels aan de Dennenlaan en de vijfde windmolen zal gezet worden op site 2 van Janssen Pharmaceutica tussen de Antwerpsesteenweg en de Toekomstlaan. De totale hoogte van deze turbines wordt ongeveer 150 meter en ze zullen voldoende energie produceren voor 6.075 gezinnen, dat zijn bijna alle gezinnen van de gemeente Beerse.Tijdens de infovergadering werd ook het systeem van burgerparticipatie een eerste keer verduidelijkt. Via de coöperatieve Campina zullen inwoners aandelen kunnen kopen van de windmolens om op die manier te delen in de winst.
 
Te dicht bij de huizen?
Toch is niet iedereen gelukkig met de voorziene inplanting van de vijf turbines. De wijkvereniging Beerse-Zuid, die zo'n 234 mensen telt, liet al verstaan dat ze de molens liever elders willen. "We hebben geen probleem met windmolens, maar deze vijf zullen te dicht bij de huizen uit de buurt komen. Daardoor stellen we ons vragen over de slagschaduw, het geluid van de molens en de waardevermindering van onze eigendommen", sprak André Van Ginneken namens de buurt.

W-kracht reageerde al dat ze zich zullen houden aan de Europese normen, waardoor er volgens het bedrijf geen overlast voor de nabijgelegen woningen zou mogen zijn.