Car Free Day 2K18

dinsdag 1 december 2015

Vergunningsaanvraag voor vijf windturbines Beerse-Zuid

De firma W-kracht heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor vijf windmolens op het bedrijventerrein Beerse-Zuid. Het openbaar onderzoek voor het windmolenproject zou begin volgend jaar starten. Gisteren informeerde de firma de omwonenden tijdens een eerste sessie en er werd ook meer uitleg gegeven over hoe inwoners van Beerse mede-eigenaar kunnen worden.
De vijf windmolens worden verdeeld over het bedrijventerrein. Eén windmolen komt op het domein van Joris IJs langs de Rouwbergskens, een tweede turbine staat ingepland op een terrein van IOK langs de Beemdenstraat. De derde molen komt op het terrein van De Prins Bvba langs de Industrieweg, een vierde bij drukkerij Daneels aan de Dennenlaan en de vijfde windmolen zal gezet worden op site 2 van Janssen Pharmaceutica tussen de Antwerpsesteenweg en de Toekomstlaan. De totale hoogte van deze turbines wordt ongeveer 150 meter en ze zullen voldoende energie produceren voor 6.075 gezinnen, dat zijn bijna alle gezinnen van de gemeente Beerse.Tijdens de infovergadering werd ook het systeem van burgerparticipatie een eerste keer verduidelijkt. Via de coöperatieve Campina zullen inwoners aandelen kunnen kopen van de windmolens om op die manier te delen in de winst.
 
Te dicht bij de huizen?
Toch is niet iedereen gelukkig met de voorziene inplanting van de vijf turbines. De wijkvereniging Beerse-Zuid, die zo'n 234 mensen telt, liet al verstaan dat ze de molens liever elders willen. "We hebben geen probleem met windmolens, maar deze vijf zullen te dicht bij de huizen uit de buurt komen. Daardoor stellen we ons vragen over de slagschaduw, het geluid van de molens en de waardevermindering van onze eigendommen", sprak André Van Ginneken namens de buurt.

W-kracht reageerde al dat ze zich zullen houden aan de Europese normen, waardoor er volgens het bedrijf geen overlast voor de nabijgelegen woningen zou mogen zijn.

Geen opmerkingen: