Car Free Day 2K18

maandag 11 april 2016

De regering heeft haar begrotingsakkoord

Afbeeldingsresultaat voor regering michel

De belangrijkste beslissingen

• Het arbeidsrecht wordt hervormd. De 38 urenweek gaat op de schop. In de plaats komt een systeem waarbij op drukke momenten meer gewerkt kan worden, wat dan gecompenseerd wordt door kortere werkweken in rustige periodes. Ook de uitbetaling van overuren wordt versoepeld en er komt een aangepast kader voor occasioneel overwerk.

• Er komen extra fiscale inkomsten. Er komt een taks op aanbieders van online gokspelen, een vervroegde verhoging van de accijnzen op diesel en tabak en een ruimer ingeschatte opbrengst van de doorkijktaks op fiscale constructies. De Panama Papers zijn daar allerminst vreemd aan, klinkt het. De regering hoopt bovendien dat het wereldwijde schandaal voor een schrikeffect zal zorgen en de toevlucht naar fiscale regularisatie - niet van Panama-dossiers - zal doen toenemen.

•  Er komt een bijkomend integratietraject voor langdurig zieken, dat mensen sneller weer aan het werk moet krijgen. Het systeem zou "responsabiliserend" zijn voor zowel werkgevers als werknemers. Nieuw overleg tussen de sociale partners is in elk geval vereist, klinkt het.

• Er wordt extra bespaard op de uitgaven van de departementen. Alles samen moet dat 265 miljoen besparen.

• Er komt een pakket antifraudemaatregelen. Een taskforce met fiscalisten, experts en zelfs onderzoeksrechters zou dat pakket de komende dagen nog verfijnen en juridisch sluitend maken.

• De vennootschapsbelasting wordt hervormd. Dat moet de fiscaliteit voor kmo's "rechtvaardiger" maken.

• Ook nieuw is dat asielzoekers niet langer meteen bepaalde fiscale voordelen zullen genieten. Zo zou met name het systeem van kinderen ten laste gekoppeld worden aan een minimale verblijfsduur.

Geen opmerkingen: