Car Free Day 2K18

donderdag 18 mei 2017

Sector CAO Non-fero PC224


Pc 224 – Non-ferro metalen

Na de derde onderhandelingsronde in pc 224 kon een protocolakkoord worden gesloten.
Dit akkoord waarborgt de werkzekerheid tot in 2019.
Een belangrijk punt van onze eisenbundel beoogde een verhoging van de koopkracht.
Dit is wat werd opgenomen in het ontwerpakkoord, met name een verhoging van alle lonen met 1,1 % op 1 mei 2017 (in te vullen via bedrijfsonderhandelingen en een bedrijfs-cao).
Andere belangrijke elementen inzake koopkracht zijn o.a. het loonplafond bij de vervoerskosten dat werd afgeschaft en een paritaire verklaring dat de loondegressiviteit bij jongeren niet opnieuw wordt ingevoerd.
De tekst kent bovendien de toegang tot halftijds tijdskrediet met motief toe voor een periode van 51 maanden, mits aandacht voor de arbeidsorganisatie en een verlenging van de bestaande maatregelen voor landingsbanen (vanaf 50 jaar met 28 jaar loopbaan en vanaf 55 jaar voor lange loopbanen en zware beroepen).
Er is eveneens toegang voorzien tot de bestaande SWT-stelsels en er worden  bijkomende inspanningen geleverd voor de opleiding van de werknemers (dit zou in stijgende lijn gaan tot in 2020 wanneer een gemiddelde van 5 dagen per voltijdse werknemer per jaar bereikt wordt).
Naast dit ontwerpakkoord hebben de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers eveneens een paritaire verklaring opgesteld over de vertegenwoordiging van de kaderleden.
Concreet hebben ze zich ertoe verbonden om besprekingen te voeren vóór eind 2018 om een gemeenschappelijke basis te bereiken voor de collectieve vertegenwoordiging van de kaderleden voor de volgende sociale verkiezingen.

Geen opmerkingen: