pensioendebat"Paniekzaaierij", dat woord valt geregeld in het grote dubbelinterview met professoren Paul De Grauwe en Frank Vandenbroucke in Knack. Beiden zijn het erover eens dat er te dramatisch wordt gedaan over de pensioenhervoming. Er moet iets gebeuren, maar dan wel in overleg. "Als deze regering haar pensioenplannen meerderheid tegen oppositie doordrukt, vergroot ze het risico op complete mislukking."
Vandenbroucke stemt daarmee in: "Als we niet ingrijpen, zullen we inderdaad geld tekortkomen voor andere zaken, zoals onderwijs, gezondheidszorg, milieu, waar ook belangrijke noden bestaan. (...) We (de experten die geconsulteerd werden voor het rapport van de Commissie Pensioenhervorming, nvdr) waren het er allemaal over eens dat paniekberichten over een faillissement of privatisering van ons pensioensysteem gewoon nergens op slaan."
Symbooldiscussie
Dat de pensioenleeftijd, die in geen enkel verkiezingsprogramma stond, toch zonder overleg verhoogd is naar 67, doet de wenkbrauwen fronsen bij beide professoren. "Is wat nu gebeurt legitiem? Ik weet het niet. Jij wel, Frank?" Vandenbroucke geeft aan dat de verhoging in het pensioenrapport "niet onbespreekbaar" genoemd wordt. Maar: "Zo'n beslissing is alleen gelegitimeerd als het regeerakkoord als aanzet voor uitgebreid sociaal overleg dient."
Wat later stelt hij: "Democratie heeft conflict nodig, maar over sommige fundamentele kwesties móét er consensus zijn. Pensioenen zijn bij uitstek zo'n kwestie." Of zoals De Grauwe het uitdrukt: "Als deze regering haar pensioenplannen meerderheid tegen oppositie doordrukt, vergroot ze het risico op complete mislukking."