Car Free Day 2K18

vrijdag 14 november 2014

pensioendebat"Paniekzaaierij",


pensioendebat"Paniekzaaierij", dat woord valt geregeld in het grote dubbelinterview met professoren Paul De Grauwe en Frank Vandenbroucke in Knack. Beiden zijn het erover eens dat er te dramatisch wordt gedaan over de pensioenhervoming. Er moet iets gebeuren, maar dan wel in overleg. "Als deze regering haar pensioenplannen meerderheid tegen oppositie doordrukt, vergroot ze het risico op complete mislukking."
We kunnen de pensioenen zeker blijven betalen, dat blijkt uit alle berekeningen over de kosten van de vergrijzing

Dat het faillissement van ons pensioensysteem nadert, is pertinent onjuist, zo bevestigen Vandenbroucke en De Grauwe. "We kunnen de pensioenen zeker blijven betalen, dat blijkt uit alle berekeningen over de kosten van de vergrijzing", zegt De Grauwe. "Als we niets doen zal de factuur uiteraard blijven oplopen en misschien zullen we dan extra belastingen moeten heffen en ook bepaalde overheidstaken afstoten, wat gegarandeerd tot conflicten leidt. Maar onbetaalbaar wordt het niét."

Vandenbroucke stemt daarmee in: "Als we niet ingrijpen, zullen we inderdaad geld tekortkomen voor andere zaken, zoals onderwijs, gezondheidszorg, milieu, waar ook belangrijke noden bestaan. (...) We (de experten die geconsulteerd werden voor het rapport van de Commissie Pensioenhervorming, nvdr) waren het er allemaal over eens dat paniekberichten over een faillissement of privatisering van ons pensioensysteem gewoon nergens op slaan."

                                                       Economieprofessor Paul De Grauwe

Symbooldiscussie

Democratie heeft conflict nodig, maar over sommige fundamentele kwesties móét er consensus zijn. Pensioenen zijn bij uitstek zo'n kwestie
Frank Vandenbroucke
Een symbolisch element in de verhitte pensioendiscussie is de verhoging van de pensioenleeftijd. "Mijn tenen krullen van het politieke debat over de pensioenleeftijd", zegt Vandenbroucke. "De Pensioencommissie heeft verschillende scenario's berekend waarbij je tussen 62 en 67 jaar zou kunnen kiezen om met pensioen te gaan. Alleen koppelen we daar de strenge voorwaarde aan vast dat je 44 jaar moet hebben gewerkt, inclusief gelijkgestelde periodes voor ziekte of werkloosheid. Misschien zouden de debaters beter eerst onze veertig bladzijden tekst en tabellen over de pensioenleeftijd bestuderen in plaats van een symbooldiscussie te voeren."

Dat de pensioenleeftijd, die in geen enkel verkiezingsprogramma stond, toch zonder overleg verhoogd is naar 67, doet de wenkbrauwen fronsen bij beide professoren. "Is wat nu gebeurt legitiem? Ik weet het niet. Jij wel, Frank?" Vandenbroucke geeft aan dat de verhoging in het pensioenrapport "niet onbespreekbaar" genoemd wordt. Maar: "Zo'n beslissing is alleen gelegitimeerd als het regeerakkoord als aanzet voor uitgebreid sociaal overleg dient."

Wat later stelt hij: "Democratie heeft conflict nodig, maar over sommige fundamentele kwesties móét er consensus zijn. Pensioenen zijn bij uitstek zo'n kwestie." Of zoals De Grauwe het uitdrukt: "Als deze regering haar pensioenplannen meerderheid tegen oppositie doordrukt, vergroot ze het risico op complete mislukking."

dinsdag 11 november 2014

7 op 10 zieken gaat werken

http://nieuws.vtm.be/binnenland/115738-ziek-komen-werken-geen-goed-idee

“Ziek komen werken is geen goed idee”







Uit een enquête van Securex blijkt dat zeven op de tien mensen gaan werken als ze ziek zijn. En dat is geen goed idee. Omdat je riskeert je collega's te besmetten. Maar ook omdat je werk eronder lijdt. Als je toch maar op halve kracht kan werken, dan kan je beter thuisblijven, zeggen dokters.

De 120.000 zullen doorgaan

 
 

“De 120.000 van 6 november zullen doorgaan op hun elan voor een andere toekomst, heren Michel en De Wever”

“Ik ben tot luisteren bereid”, sprak eerste minister Charles Michel ’s avonds na de grootste vakbondsbetoging van de laatste dertig jaar. Maar heeft hij de boodschap van de 120.000 betogers wel gehoord?

Gevolgen indexsprong

Indexsprong: hoeveel verlies jij?

Een indexsprong maakt een gemiddeld huishouden met een loopbaan van 20 jaar tot 34.000 euro armer. De index beschermt onze koopkracht. Omdat ons loon zo meegroeit met de levenskost. Een indexsprong doet ons voor de rest van onze loopbaan koopkracht verliezen.


Een indexsprong is asociaal en onrechtvaardig. Bescherm je koopkracht. Het is onze index, blijf eraf!
  • De index beschermt onze koopkracht. Als de prijzen stijgen, moet ons inkomen volgen. Dat is geen luxe, maar een noodzaak.
  • Een indexsprong kost je 2% van je inkomen. Een koppel met een gemiddeld inkomen verliest met één indexsprong 34.000 euro bruto op 20 jaar loopbaan. Vanaf het eerste jaar verliest het gezin 1.400 euro bruto.
  • De lonen verlagen, is de economie vertragen.  Hoe méér multinationals op ons loon besparen, hoe minder wij kunnen kopen. Zo wordt de crisis alleen maar dieper. 
  • Een indexsprong maakt de rijken nog rijker. Elke euro die jij minder krijgt, is méér winst voor de aandeelhouders. Laat hen maar eens een jaartje overslaan!
  • Het is ónze index, blijf eraf! De index is er gekomen dankzij 40 jaar sociale actie. Laten we ons dat zomaar afpakken?
  • Wij willen niet opdraaien voor de crisis. Laat de échte schuldigen betalen: bankiers, speculanten en multimiljonairs.

Vakbondsactie Brussel

Als gevolg van het grote succes van de nationale betoging gisteren in Brussel, verwachten de vakbonden de komende stakingsdagen nog meer deelnemers. Nu al zijn ze overtuigd van een grote stakingsbereidheid op 24 november en 15 december. "Voor 15 december is de richtlijn voorlopig dat alles dichtgaat."
Werknemers van DAF bij het vertrek naar Brussel. - Maria De La Cruz

De vakbondsactie heeft in onze regio vooral trein -en busreizigers gehinderd. De helft van de lijnbussen uit de stelplaatsen in onder meer Malle en Turnhout, die onze regio bedienen, is niet uitgereden. De treinen reden wel, maar zaten dan weer overvol. Vanuit Turnhout is 's morgens een extra trein ingelegd om alle betogers naar Brussel te rijden, maar die zat afgeladen vol.

Vooral op de werkvloer van een aantal grote bedrijven zoals DAF Trucks in Oevel en het koekjesbedrijf LU in Herentals bleef het veel stiller dan normaal. Van LU stapten 250 arbeiders mee in de betoging, waardoor de helft van de lijnen in de fabriek gisteren niet bemand was. "Een groot deel van de werknemers bij LU is vijftig of ouder. Aangezien we met een ploegensysteem werken, kan dat erg zwaar worden voor oudere werknemers. Daarom is de stakingsbereidheid op de werkvloer erg hoog", wist vakbondsafgevaardigde Gert Stijnen.

De werknemers van DAF Trucks stapten met 350 man mee in de manifestatie in Brussel, hun fabriek draaide op 70 procent. "Onze productie draait vandaag inderdaad op een verlaagd regime", weet woordvoerder Rob Appels. "Wij kunnen niet inschatten welke impact de stakingsaanzeggingen van 24 november en 15 december hebben, maar we hopen wel dat er voor die dagen een oplossing komt."

Drummen om in Herentals de trein op te geraken. - Maria De La Cruz
Drummen om in Herentals de trein op te geraken.

Eerst nog gezellig

Als vakbonden en regering niet tot een overeenkomst komen, dan zal het de volgende stakingsdagen behoorlijk stil worden in onze Kempen. Als we de militanten mogen geloven, maken die zich nu al klaar voor de grote stakingsdag op 15 december. "De 24ste willen we het nog gezellig houden en zullen de werkwilligen naar binnen kunnen gaan", vertelt Peter Goris, secretaris ACV Bouw Industrie en Energie. "Maar op 15 december is de richtlijn voorlopig dat alles dicht gaat."
Stilleggen
Verscheidene delegaties van Daf Trucks, Janssen Pharmaceutica, LU, Würth, Sita en Philips gaven gisteren al aan dat ze alle moeite zullen doen om de bedrijven dan stil te leggen. Ook bij andere grote kleppers als Nike in Laakdal zou in december de poort dichtgaan