Car Free Day 2K18

dinsdag 11 november 2014

Vakbondsactie Brussel

Als gevolg van het grote succes van de nationale betoging gisteren in Brussel, verwachten de vakbonden de komende stakingsdagen nog meer deelnemers. Nu al zijn ze overtuigd van een grote stakingsbereidheid op 24 november en 15 december. "Voor 15 december is de richtlijn voorlopig dat alles dichtgaat."
Werknemers van DAF bij het vertrek naar Brussel. - Maria De La Cruz

De vakbondsactie heeft in onze regio vooral trein -en busreizigers gehinderd. De helft van de lijnbussen uit de stelplaatsen in onder meer Malle en Turnhout, die onze regio bedienen, is niet uitgereden. De treinen reden wel, maar zaten dan weer overvol. Vanuit Turnhout is 's morgens een extra trein ingelegd om alle betogers naar Brussel te rijden, maar die zat afgeladen vol.

Vooral op de werkvloer van een aantal grote bedrijven zoals DAF Trucks in Oevel en het koekjesbedrijf LU in Herentals bleef het veel stiller dan normaal. Van LU stapten 250 arbeiders mee in de betoging, waardoor de helft van de lijnen in de fabriek gisteren niet bemand was. "Een groot deel van de werknemers bij LU is vijftig of ouder. Aangezien we met een ploegensysteem werken, kan dat erg zwaar worden voor oudere werknemers. Daarom is de stakingsbereidheid op de werkvloer erg hoog", wist vakbondsafgevaardigde Gert Stijnen.

De werknemers van DAF Trucks stapten met 350 man mee in de manifestatie in Brussel, hun fabriek draaide op 70 procent. "Onze productie draait vandaag inderdaad op een verlaagd regime", weet woordvoerder Rob Appels. "Wij kunnen niet inschatten welke impact de stakingsaanzeggingen van 24 november en 15 december hebben, maar we hopen wel dat er voor die dagen een oplossing komt."

Drummen om in Herentals de trein op te geraken. - Maria De La Cruz
Drummen om in Herentals de trein op te geraken.

Eerst nog gezellig

Als vakbonden en regering niet tot een overeenkomst komen, dan zal het de volgende stakingsdagen behoorlijk stil worden in onze Kempen. Als we de militanten mogen geloven, maken die zich nu al klaar voor de grote stakingsdag op 15 december. "De 24ste willen we het nog gezellig houden en zullen de werkwilligen naar binnen kunnen gaan", vertelt Peter Goris, secretaris ACV Bouw Industrie en Energie. "Maar op 15 december is de richtlijn voorlopig dat alles dicht gaat."
Stilleggen
Verscheidene delegaties van Daf Trucks, Janssen Pharmaceutica, LU, Würth, Sita en Philips gaven gisteren al aan dat ze alle moeite zullen doen om de bedrijven dan stil te leggen. Ook bij andere grote kleppers als Nike in Laakdal zou in december de poort dichtgaan

Geen opmerkingen: