Hou je vast: bijna acht op de tien mensen vinden dat de besparingen niet eerlijk verdeeld zijn.
En maar liefst 85% wil een belasting op vermogens boven 1 miljoen euro.
Vandaag zien we dat steeds meer mensen de toenemende ongelijkheid in de samenleving niet langer pikken en gewonnen zijn voor een faire vermogensbelasting. Dat doet deugd. Hier kun je er meer over lezen.
In het editoriaal van Het Laatste Nieuws klonk het gisteren zo: "Niet eens zo gek lang geleden werden Peter Mertens uitgelachen toen ze erop wezen dat de poetsvrouw van een multinational meer belastingen betaalt dan de multinational zelf. Intussen is het lachen iedereen vergaan. Fiscale rechtvaardigheid behelst veel meer dan het bestrijden van fiscale fraude.” Inderdaad, als ook de multimiljonairs en multinationals belastingen betalen, dan kunnen we die besparingen van De Wever en Michel vermijden.
Jammer genoeg lijkt het erop dat de regering ondertussen potdoof blijft voor de verzuchtingen van de vakbonden, voor burgerbewegingen als Hart boven Hard en de Klimaatzaak, voor positieve voorstellen zoals de 30-uren-week van vrouwenorganisatie Femma, ... Het maakt het sociaal verzet alleen maar sterker.
De inzet is groot, schreef ik deze week in een opiniebijdrage voor Knack. Ofwel zet de regering de vakbonden buitenspel, en maakt ze de sociale en ecologische burgerbeweging monddood. Dan krijgen we een maatschappij van ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Ofwel dwingen we verandering af, van onderuit. Een sociale, duurzame samenleving: dat is wat we nodig hebben. Het gaat over onze toekomst en die van onze kinderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten