Car Free Day 2K18

donderdag 19 maart 2015

Vakbondsvertegenwoordiging in bedrijf verhoogt arbeidskwaliteit

De aanwezigheid van de vakbond in een bedrijf heeft een positief effect op de arbeidskwaliteit. Dat is goed nieuws voor de individuele werknemers, maar ook voor de bedrijven, omdat het kan leiden tot een hogere productiviteit, een betere retentie en minder absenteïsme.
Het positieve effect is het gevolg van het verminderen van het stressniveau, het verbeteren van het werk-privé-evenwicht en het verhogen van het welzijn.
De bevindingen komen van de paper ‘Union representation, collective voice and job quality – An analysis of a survey of union members in the UK finance sector’, uitgevoerd door hoogleraars en onderzoekers van de Britse Warwick Business School, University of London, Cass Business School en Unite. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête van Unite in de financiële sector.

Jobtevredenheid verhoogt productiviteit
Professor Kim Hoque van de Warwick Business School (volgens de Financial Times de snelst groeiende managementschool in het VK, verbonden aan de University of Warwick) wijst er in zijn analyse op dat arbeidskwaliteit niet alleen belangrijk is voor de individuele werknemers, maar ook voor de onderneming of organisatie. Arbeidskwaliteit is immers nauw verbonden met jobtevredenheid, die dan weer geïdentificeerd is als een belangrijke factor van de productiviteit.
Naast een hogere productiviteit, zorgt een betere arbeidskwaliteit ook voor een betere retentiegraad. Werknemers zijn dan immers minder geneigd om andere oorden op te zoeken. Het absenteïsme wordt dan weer lager, zodat het bedrijf uiteindelijk op verschillende fronten winst doet.
Dit onderzoek kan dan ook een belangrijk signaal zijn voor de bedrijven die vakbonden vooral buiten de muren willen houden.
Geen invloed op werkzekerheid

In de enquête blijken drie van de vier gepeilde aspecten van de arbeidskwaliteit beter te zijn in bedrijven met vakbondsvertegenwoordiging: werkinhoud, werk-privé-evenwicht en werkstress.
Vreemd genoeg was er voor de werkzekerheid, het vierde aspect, geen verband tussen de al dan niet aanwezigheid van de vakbond in het bedrijf. Professor Hoque vindt dat echter niet zo verrassend. Hij wijst erop dat werkgevers zelden toegevingen doen op het vlak van werkzekerheid. Bovendien valt een beslissing op dat vlak meestal buiten de invloed van de vakbondsvertegenwoordigers in het bedrijf. 
Formeel en informeel aankaarten

Op de andere vlakken kunnen die vertegenwoordigers echter wel een invloed hebben, omdat zij dergelijke zaken sneller zowel formeel als informeel kunnen aankaarten bij de managers en de werkgever. Als werknemers bepaalde problemen aangeven, is er meer kans dat ze opgelost geraken wanneer de vakbondsvertegenwoordigers ervoor gaan pleiten. Op die manier kan het verschil gemaakt worden tussen bedrijven met en zonder vertegenwoordiging.

Professor Hoque raadt de bedrijven dan ook aan om nog eens goed na te denken als ze de lokale vakbondsvertegenwoordiging liever buitenspel zetten. Dan dreigen ze immers ook de invloed op de bedrijfsprestaties te verliezen.

Geen opmerkingen: