Drie grote trilwagens van VITO uit Mol rijden ook de komende dagen door de straten en laten letterlijk de grond daveren om de structuur van de ondergrond drie kilometer diep te onderzoeken. VITO bestudeert of met heet water uit de ondergrond huizen en gebouwen kunnen worden verwarmd. Wie schade oploopt, wordt vergoed.
Met het seismische onderzoek wil de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) uit Mol nagaan of de ondergrond in Turnhout, Oud-Turnhout, Vosselaar, Beerse en Malle geschikt is voor geothermie. Daarbij wordt warm water opgepompt op ongeveer 3 kilometer diepte. Dat is ongeveer 100 graden warm. Dat water wordt door een warmtewisselaar gestuurd, waarna het afgekoelde water terug in de grondlaag wordt geïnjecteerd. Met de warmte die zo vrijkomt, kan energie opgewekt worden.
Om het systeem op grote schaal te kunnen gebruiken, moet onderzocht worden welke locaties precies het meest geschikt zijn om in de grond te boren. "De metingen voeren we uit met speciaal daarvoor uitgeruste vrachtwagens. Om de 40 meter sturen zij een reeks trillingen uit. Zij leggen per dag een traject van 5 kilometer af", zegt geoloog David Lagrou van VITO. "De trillingen worden geregistreerd met kleine meters die voordien langs het traject zijn uitgelegd."
Aardbeving
De drie trilwagens volgen een traject van Oud-Turnhout tot aan Malle. Vandaag komen vooral straten in Vosselaar en Beerse aan de beurt. Wie in een straat woont waar gemeten wordt, kan trillingen verwachten. Als je te dicht bij de trilwagens komt, lijkt het alsof er een aardbeving bezig is. Het is dan ook niet uitgesloten dat huizen of andere constructies beschadigd geraken.Eventuele schade bij de doortocht van de wagens wordt uiteraard vergoed.
Tegen juli 2015 worden de resultaten van de metingen verwacht.
Volgens berekeningen worden duizend jobs gecreëerd in de Kempen wanneer met geothermie gestart wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten