Car Free Day 2K18

donderdag 28 mei 2015

Dit verandert er vanaf 1 juni

Maandag start een nieuwe maand en dat houdt ook enkele veranderingen in. Hieronder een opsomming van de belangrijkste nieuwigheden waarvan je op de hoogte moet zijn.

1. Ecocheques voor tweedehandsspullen

Het gebruik van ecocheques wordt vanaf 1 juni fors uitgebreid. Zo kunnen met de cheques voortaan ook tweedehandskleding, -meubels en -boeken worden aangeschaft. Daarnaast kunnen ook deelfietsen en deelauto's met de ecocheques worden betaald.

Vervolgens kunnen ook volgende zaken vanaf 1 juni gekocht worden met het betaalmiddel: verblijven in toeristische infrastructuur met het label "Groene Sleutel", aankoop van sodamachines en toebehoren, en aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels. Ook de lijst van elektrische apparaten waarvoor je je ecocheques kan gebruiken, werd uitgebreid met onder meer: (af)wasmachines, koelkasten, televisietoestellen, ovens, stofzuigers en verwarmingstoestellen.

De uitbreiding gaat wel gepaard met een verstrenging. Zo moeten de toestellen voldoen aan een vrij streng energielabel.

2. Oude bebouwde kom-borden zijn niet langer geldig

Het oude verkeersbord dat de bebouwde kom aanduidt, is vanaf juni niet meer geldig.
De oude borden die de bebouwde kom aanduiden, verliezen op 1 juni hun juridische waarde.
De wegcode werd al in 2004 aangepast, maar de Belgische steden en gemeenten kregen nog meer dan 10 jaar tijd om de borden te vervangen.
Bij de aanpassing van de wegcode werd voor het aangeven van de bebouwde kom een nieuw verkeersbord ingevoerd. Daarop is het silhouet van een dorpskern te zien.

3. Bpost-kantoren krijgen nieuwe openingsuren

Vanaf juni harmoniseert bpost de openingsuren van zijn postkantoren. Alle kantoren zullen dan op dinsdag en donderdag open zijn tot 18 uur. Als gevolg daarvan zullen de meeste kantoren daarom iedere dag pas om 9.30 uur openen. Die uurwijziging moet volgens bpost de klant ten goede komen, zodat die duidelijk weet wanneer hij of zij in gelijk welk postkantoor terechtkan.
De grootste kantoren blijven wel om 9 uur openen.

4. Consumenten krijgen centraal orgaan voor geschillen

Consumenten die een geschil hebben met een onderneming, kunnen daar vanaf 1 juni voor terecht bij de eengemaakte consumentenombudsdienst. Bij die dienst zullen consumenten informatie kunnen inwinnen over hun rechten en plichten, maar daarnaast vormt de nieuwe dienst "een uniek loket waar de consument zich toe kan richten wanneer die een geschil op buitengerechtelijke wijze behandeld wil zien".

Bij vragen of klachten zal de consument bij de dienst terecht kunnen. "De consument heeft hiervoor geen advocaat nodig, de procedure is eenvoudig, en er volgt een snelle behandeling".
De op­rich­ting van een Con­su­men­tenom­buds­dienst wordt op­ge­legd door Eu­ro­pa.
De Eu­ro­pe­se Unie ver­plicht de lid­sta­ten im­mers om vanaf juli 2015 voor con­su­men­ten een vorm van ge­schil­len­op­los­sing te voor­zien bui­ten de recht­ban­ken.

Dienstverlening belastingsaangifte

Bij BBTK Kempen kan u ook dit jaar terecht voor uw belastingaangifte, via de diensten van De Draaideur

Voorwaarden:
- U vulde ook vorig jaar uw aangifte in via onze diensten
- U ontvangt geen papieren aangifte meer omdat u dit de vorige keer elektronisch door gaf

In dat geval kan u opnieuw bij ons terecht om uw aangifte te laten verwerken, tijdens onze openingsuren, op volgende momenten (via Leen Goris - De Draaideur);

1ste periode 5 mei tem 12 juni 2015
2de periode 29 juni tem 4 september 2015
3de periode 21 september tem 30 september 2015


Tijdens de maanden juli en augustus enkel in de voormiddag geopend

Uw aangifte wordt niet onmiddellijk verwerkt, zodat wachtrijen worden vermeden.
U krijgt na verwerking van uw dossier een bevestiging van ons.
Nadien kunt u uw stukken terug komen afhalen.

Contact:
BBTK Turnhout - Kempen
Grote Markt 48 2300 Turnhout

BBTKKempen@bbtk-abvv.be

Sporters blij met nieuwe fit-o-meter in Beerse

Foto Maria De La Cruz

De nieuwe Fit-o-meter aan het bos Epelaar is officieel geopend. De vorige was dertig jaar oud en versleten. De gemeentelijke Sportdienst van Beerse heeft in het bos elf toestellen geplaatst voor sportievelingen. Over een afstand van 3,5 kilometer kan je nu dertien oefeningen uitvoeren. De Epelaar is uitgegroeid tot een echt sportbos. Er waren al een mountainbikeroute en twee bewegwijzerde loopparcours uitgestippeld en voor de kleinsten is onlangs een speelbos geopend. De nieuwe Fit-o-meter heeft 5.000 euro gekost.

woensdag 27 mei 2015

Sectoronderhandelingen '15-'16



Wat komt er voor jou uit de bus?

 De sectorale onderhandelingen zijn uit de startblokken geschoten. De vakorganisaties uitwerken de eisenbundels binnen de verschillende sectoren, daarna zullen vakbonden en werkgevers samen de eisen bespreken in de diverse paritaire comités.
Met de rechtse regering De Wever-Michel aan het roer vinden de onderhandelingen plaats in moeilijke omstandigheden.

Naast voor de hand liggende thema’s als opleidingsrechten, tijdskrediet, flexibiliteit en rechten op SWT, is er ook een marge om over loon te onderhandelen.
De daarover in het parlement gestemde wet (meerderheid tegen minderheid) voorziet een beperkte marge van 0,5% voor de verhoging van het brutoloon (na aftrek van de patronale RSZ-bijdrage 0,375%) en 0,3% ‘netto’. Sowieso volstaat deze marge niet om het verlies van de indexsprong goed te maken.

Het neemt niet weg dat we als vakbond in de sectoren onze verantwoordelijkheid zullen en moeten opnemen

Groepsaankoop zonnepanelen bespaart gezinnen 2 miljoen euro

Precies 2.346 huishoudens hebben de voorbije maanden zonnepanelen op hun dak laten plaatsen via de groepsaankoop van de provincie Antwerpen. Dat aantal is goed voor tien voetbalvelden aan panelen die groene energie opwekken en een gezamenlijke besparing van zowat 2 miljoen euro. En er komt een vervolg: je kunt je inschrijven vanaf 1 juni op www.samengaanwe-groener.be.
Gedeputeerde voor Energie Inga Verhaert (sp.a) kijkt tevreden terug op de groepsaankoop. "We hoopten op 700 installaties. Die verwachtingen zijn dus ruim overtroffen. Op korte tijd zijn we er als provincie in geslaagd om een markt die het moeilijk had, weer in gang te zetten. Daarom gaan we voor een nieuwe campagne. Zonnepanelen blijven een interessante investering. De subsidies zijn weggevallen, maar de prijzen zijn enorm gedaald."

Spectaculair voordeel
Het voordeel dat je met een groepsaankoop kunt doen, is vrij spectaculair. Verhaert: "Voor de groepsaankoop van 2014 kostte een gemiddelde installatie van zestien zonnepanelen 6.445 euro. Dat is met onze campagne gedaald naar 5.323 euro, ruim zeventien procent goedkoper."

Het effect van de groepsaankoop op de totale Vlaamse markt was groot. Eén op de drie zonnepanelen is sinds begin 2014 in de provincie Antwerpen geplaatst. De belofte van organisator iChoosr dat alle zonnepanelen voor 1 mei van dit jaar zouden worden gelegd, werd net niet nagekomen. Enkele dagen met erg winderig en zelfs stormachtig weer veroorzaakten vertragingen. Sommige klanten moesten tot 15 mei wachten. Drie installateurs plaatsten de 40.000 zonnepanelen.

Meer info op www.samengaanwegroener.be.
Volgende inschrijving van 1 juni tot en met 12 augustus.

Car Free Day

Op donderdag 17 september 2015 is het weer zover. Dan is het opnieuw Car Free Day!

Op Car Free Day moedigen we iedereen aan om te kiezen voor duurzame mobiliteit!
Ga eens met de fiets, bus of trein naar het werk.
Kies voor carpool of werk van thuis uit. Werkgevers, bedrijven en gemeentebesturen worden aangemoedigd om speciale acties te organiseren en medewerkers te stimuleren om op 17 september duurzaam naar het werk te komen.
WANT SAMEN KUNNEN WE DE FILESLEUR DOORBREKEN!

zondag 17 mei 2015

Nieuwe fit-o-meter opent in Epelaar

Nieuwe fit-o-meter opent in Epelaar                     

Beerse - In het gebied De Epelaar aan de Beemdenstraat in Beerse opent op woensdag 20 mei een nieuwe fit-o-meter.
Een fit-o-meter is een openlucht conditieomloop waarbij de bezoekers een aantal proeven kunnen afleggen.
Het gemeentebestuur van Beerse en Bloso installeerden een nieuwe fit-o-meter in het wandelbos van het gebied De Epelaar aan de Beemdenstraat.
De opening van de fit-o-meter vindt plaats op woensdag 20 mei vanaf 17u met gratis lessen Bootcamp onder leiding van een functional trainer. Voor de Bootcamp-sessies moet op voorhand worden ingeschreven. Info: sport@beerse.be

12 zotte dingen die je productiever maken

http://www.jobat.be/nl/artikels/12-zotte-dingen-die-je-productiever-maken/?utm_source=nieuwsblad&utm_medium=content&utm_content=link&utm_campaign=newsletter&utm_term=PM

Zo veel verliest een gezin door besparingen regering

Zo veel verliest een gezin door besparingen regering

De Gezinsbond berekende wat de besparingen van de Vlaamse en federale regering voor gezinnen kosten. Met een actie in Gent wil de Gezinsbond te weten komen waarop gezinnen zullen besparen na de hervorming van de kinderbijslag, de afschaffing van gratis water en elektriciteit, de hogere onderwijsfactuur of de tariefverhoging bij De Lijn.
De Gezinsbond koos voor een ludieke actie op het Grootkanonplein, een verbindingsplaats tussen de Vrijdagsmarkt en de winkelwandelstraat Langemunt. Aan de hand van een 'minderinkomstenbord' kunnen gezinnen ontdekken hoeveel de Vlaamse en federale besparingen hen (indicatief) zullen kosten. Per schijf van 200 euro kunnen ze draaien aan een kauwgomballenautomaat om te beslissen op welke gezinsuitgaven (voeding, telefonie,...) er bespaard wordt.
'Aan het einde van de actie kunnen we zien welke besparingen het meest gekozen worden, want de kauwgomballenautomaten vormen een visuele grafiek van de besparingen,' zegt Christel Verhas, directeur Sociaal-Cultureel-Werk en Gezinspolitiek van de Gezinsbond. Die vreest dat de besparingen aan de gezinnen ook aan de economie zullen kosten. 'We willen de handelaars duidelijk maken dat het echt niet alleen de gezinnen zijn die zullen betalen, maar dat ook zij het zullen voelen.'
De Gezinsbond berekende de impact voor een fictief nieuw samengesteld gezin met vier kinderen, één zit nog in de crèche, de anderen studeren in het lager, secundair en hoger onderwijs. 'De afschaffing van de leeftijdsbijslagen kindergeld kost het gezin 1.283 euro per jaar', zegt Verhas. 'De afschaffing van de gratis hoeveelheid water en elektriciteit 300 euro.' Achttien 'respijtdagen', waarop de kleinste niet naar de crèche gaat, kosten hen 500 euro. Voor een niet-beursstudent betalen ze 270 euro meer en de twintig lijnkaarten die ze jaarlijks gebruiken, kosten hen jaarlijks 120 euro meer. Extra jaarkost voor het gezin: 2.473 euro.

Beerse hangt regenboogvlag uit

Beerse hangt regenboogvlag uit

Ook aan het gemeentehuis in Beerse wappert de regenboogvlag. Foto: Gemeente Beerse
Beerse - De gemeente Beerse heeft aan het gemeentehuis de regenboogvlag uitgehangen als signaal tegen homofobie en transfobie.
Heel wat gemeentebesturen hangen de regenboogvlag uit naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op zondag 17 mei. Ook Beerse steunt het initiatief en heeft de vlag aan het gemeentehuis uitgehangen.
"We willen tonen dat we de wereldwijde strijd tegen homofobie en transfobie ondersteunen", zegt het gemeentebestuur van Beerse. "We willen ons profileren als een gemeente waar niemand zich gediscrimineerd voelt op basis van geslacht, afkomst, godsdienst, politieke voorkeur of geaardheid. Zo tonen we dat we geen enkele vorm van discriminatie tolereren."

Riolering aan vervanging toe

Riolering in Lindenlaan is er slecht aan toe
 
Riolering in Lindenlaan is er slecht aan toe
De gemeente Beerse plaatste signalisatie boven het deel van het rioleringsstelsel in de Lindenlaan dat in slechte staat is. Foto: Gemeente Beerse

Beerse - Een deel van het rioleringsstelsel in de Lindenlaan in Beerse is in slechte staat. Het gemeentebestuur van Beerse neemt daarom voorlopig maatregelen.
Infrax en het gemeentebestuur beweren de veiligheid van de weggebruikers te garanderen en hebben daarom besloten om boven dat deel van de riolering dat in slechte staat is signalisatie te plaatsen. Zo wordt volgens de gemeente de druk op de riolering weggenomen. Het gemeentebestuur en Infrax bekijken nog hoe de herstelling van de riolering het snelst, en met de minste hinder, kan verlopen

Wat verandert er als het kadastraal inkomen wordt aangepast?

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150517_01684799

donderdag 7 mei 2015

In welke sectoren verdien je het meest?

Wie veel wil verdienen houdt best rekening met de sector waarin je aan de slag gaat, want in de best betalende sectoren kan je ruim 30 procent meer verdienen dan in de slechts betalende. Dit zijn de best scorende sectoren:
  1. Chemie en de farmaceutische industrie
  2. Bank & verzekeringen
  3. Andere industriële sectoren (Metallo valt onder Industriële sector)
  4. Energie & milieu
  5. Telecom, ICT & internet
  6. Productie van voeding en consumptiegoederen
  7. Logistiek, transport en distributie
  8. Elektronica en technologische industrie
De minst lucratieve sectoren zijn toerisme, sport & recreatie, klein- en groothandel, textielindustrie & mode, human resources en de socio-culturele sector & non-profit.

In deze tabel wordt het effect van in een bepaalde sector actief te zijn uitgedrukt ten opzichte van de gemiddelde sector. Acht sectoren wijken niet significant af van deze gemiddelde sector: land- en tuinbouw, veeteelt en visserij; bouw; horeca; studiebureaus en engineering; media, marketing en communicatie; juridische dienstverlening, notariaat en advocatuur; gezondheidszorg; onderwijs, vorming en wetenschappelijk onderzoek.
Tussen de best betalende sector (met ruime voorsprong chemie en farmaceutische industrie) en de minst lucratieve (toerisme, sport en recreatie) gaapt een kloof van bijna 31 procent. In de industriële sectoren verdienen de werknemers vaak het meest.

Braderij palmt dorpskern Beerse in

Braderij palmt dorpskern in 
De handelaars van Beerse pakken komend weekend weer uit met een braderij. Een aantal straten wordt verkeersvrij gemaakt.
Tijdens de braderij gelden in de deelnemende winkels speciale condities. De handelaars organiseren ook een modeshow en kinderanimatie. Op hetzelfde moment vinden ook de Vrijwilligersstraatfeesten plaats.
Hierdoor zijn enkele straten zaterdag en zondag tussen 13u en 19u afgesloten voor het verkeer. Het gaat om de Bisschopslaan tot de Pastoriestraat, de Lindenlaan tot de Melkerijstraat, het Kerkplein, het Gemeenteplein, de Gasthuisstraat tot de Boudewijnstraat, de Vredestraat en de Vrijwilligersstraat tot de IJzerstraat. Het verkeer moet een wegomlegging volgen