Maandag start een nieuwe maand en dat houdt ook enkele veranderingen in. Hieronder een opsomming van de belangrijkste nieuwigheden waarvan je op de hoogte moet zijn.
1. Ecocheques voor tweedehandsspullen
Het gebruik van ecocheques wordt vanaf 1 juni fors uitgebreid. Zo kunnen met de cheques voortaan ook tweedehandskleding, -meubels en -boeken worden aangeschaft. Daarnaast kunnen ook deelfietsen en deelauto's met de ecocheques worden betaald.Vervolgens kunnen ook volgende zaken vanaf 1 juni gekocht worden met het betaalmiddel: verblijven in toeristische infrastructuur met het label "Groene Sleutel", aankoop van sodamachines en toebehoren, en aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels. Ook de lijst van elektrische apparaten waarvoor je je ecocheques kan gebruiken, werd uitgebreid met onder meer: (af)wasmachines, koelkasten, televisietoestellen, ovens, stofzuigers en verwarmingstoestellen.
De uitbreiding gaat wel gepaard met een verstrenging. Zo moeten de toestellen voldoen aan een vrij streng energielabel.
2. Oude bebouwde kom-borden zijn niet langer geldig
De wegcode werd al in 2004 aangepast, maar de Belgische steden en gemeenten kregen nog meer dan 10 jaar tijd om de borden te vervangen.
Bij de aanpassing van de wegcode werd voor het aangeven van de bebouwde kom een nieuw verkeersbord ingevoerd. Daarop is het silhouet van een dorpskern te zien.
3. Bpost-kantoren krijgen nieuwe openingsuren
Vanaf juni harmoniseert bpost de openingsuren van zijn postkantoren. Alle kantoren zullen dan op dinsdag en donderdag open zijn tot 18 uur. Als gevolg daarvan zullen de meeste kantoren daarom iedere dag pas om 9.30 uur openen. Die uurwijziging moet volgens bpost de klant ten goede komen, zodat die duidelijk weet wanneer hij of zij in gelijk welk postkantoor terechtkan.De grootste kantoren blijven wel om 9 uur openen.
4. Consumenten krijgen centraal orgaan voor geschillen
Consumenten die een geschil hebben met een onderneming, kunnen daar vanaf 1 juni voor terecht bij de eengemaakte consumentenombudsdienst. Bij die dienst zullen consumenten informatie kunnen inwinnen over hun rechten en plichten, maar daarnaast vormt de nieuwe dienst "een uniek loket waar de consument zich toe kan richten wanneer die een geschil op buitengerechtelijke wijze behandeld wil zien".Bij vragen of klachten zal de consument bij de dienst terecht kunnen. "De consument heeft hiervoor geen advocaat nodig, de procedure is eenvoudig, en er volgt een snelle behandeling".
De oprichting van een Consumentenombudsdienst wordt opgelegd door Europa.
De Europese Unie verplicht de lidstaten immers om vanaf juli 2015 voor consumenten een vorm van geschillenoplossing te voorzien buiten de rechtbanken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten