Car Free Day 2K18

donderdag 12 februari 2015

Richard Wilkinson: de man die ongelijkheid op de kaart zette

Het thema van de ‘ongelijkheid’ is brandend actueel. En al behoren ideeën nooit toe aan één persoon, Richard Wilkinson (72) heeft daar een grote rol in gespeeld. Als coauteur van ‘The Spirit Level: Why Equality is Better for Everyone’ legde hij de band bloot tussen (on)gelijkheid en veel voorkomende maatschappelijke problemen.

Belang vakbonden

Interessant is bovendien dat de auteurs van de Spirit Level in later onderzoek ook expliciet de band maakten tussen de vakbonden en (on)gelijkheid. Dat doen ze op ‘kleine’ schaal, door bijvoorbeeld binnen bedrijven of sectoren te ijveren voor collectieve loonafspraken, maar ook ideologisch. Vakbonden vormen voor hen een essentieel onderdeel van de macht van progressieve bewegingen.
Ze spreken ook vanuit de Engelse ervaring, waar Thatcher in de jaren ’80 met succes de macht van de vakbonden kon beknotten. Deze overwinning van de neo-liberale gedachten, vooral in Angelsaksische landen, heeft gezorgd voor een zorgwekkende stijging van ongelijkheid. Met alle negatieve gevolgen van dien.

Geen opmerkingen: