Car Free Day 2K18

vrijdag 26 juni 2015

België en Arbeidsongevallen - Als de dood ...


- Twee werkdagen op drie sterft in België iemand door een dodelijk arbeidsongeval.
Op de actie werden de dodelijke slachtoffers voorgesteld door vakbondsmilitanten in een wit pak.
- Elke werkdag opnieuw worden 85 werknemers in België gehandicapt voor de rest van hun leven ten gevolge van een arbeidsongeval.
En het ergste is: die cijfers verbeteren niet.

Het ACV en het ABVV herdachten de slachtoffers vrijdag met een actie op het Victor Hortaplein in Brussel.
De vakbonden vragen ook dat de regering eindelijk werk maakt van de beloofde extra inspecteurs. Arbeidsongevallen zijn niet onvermijdelijk. Een goede wetgeving en een streng toezicht kunnen veel veranderen.

DSC_5350bis indy.jpgElke week duikt er wel een bericht op in de krant: arbeider verpletterd of arbeider maakt zware val. Meestal zijn dat kleine berichtjes die totaal niet in verhouding staan tot het leed dat er achter schuilgaat en het structurele probleem dat die arbeidsongevallen vormen.

Uit de officiële statistieken van de afgelopen 26 jaar blijkt dat het totale aantal ongevallen op of rond het werk daalt. Alleen geldt die daling alleen voor de lichte ongevallen zonder blijvende schade. Vraag is ook of er wel echt een daling is want veel lichte ongevallen worden niet aangegeven omdat het vaak goedkoper is om ze af te handelen zonder tussenkomst van een verzekeraar.

De evolutie dan: per 1000 arbeiders werden er in 2011 8,64 zware arbeidsongevallen aangemeld, in 1980 waren er dat 'maar' 7,22 per 1000 arbeiders. Een stijging dus.
 
De vakbond klaagt ook aan dat het aantal arbeidsongevallen dat geweigerd wordt door de verzekeraars blijft stijgen.
In 1985 werd slechts 2,2 procent van alle aangiften geweigerd.
In 2011 was dat al gestegen tot 10,6 procent.
Volgens het Fonds Arbeidsongevallen zijn de grote verschillen tussen verzekeraars “wellicht in overwegende mate toe te schrijven aan de weigeringspolitiek van de verzekeringsondernemingen“
Ethias is met 13,6 de grootste weigeraar. Balise (ex-Mercator), KBC, en Fidea weigeren minder dan 5 procent van de gevallen.

Jaarlijks maken arbeidsongevallen 2,2 miljoen slachtoffers.
Ieder jaar zijn er ook 160 miljoen mensen die lijden aan beroepsziekten.
Arbeiders sterven niet alleen in onderontwikkelde landen.
In België kwamen in 2005 194 werknemers om het leven door een arbeidsongeval.

Op de actie werden de dodelijke slachtoffers voorgesteld door vakbondsmilitanten in een wit pak.
Volgens de vakbonden zijn ongevallen op het werk geen fataliteit. “Een goede wetgeving en een streng toezicht kunnen veel veranderen,”
Maar net daar wringt het schoentje. Elk jaar zijn er minder veiligheidsinspecteurs. Iedere inspecteur moet 2500 bedrijven per jaar controleren. Totaal onmogelijk.
Zo krijgt elke werkgever maar eens om de acht jaar controle.
Het is niet de eerste keer dat de vakbonden het gebrek aan controleurs aanklagen. Het lijstje van ministers en staatsecretarissen die meer inspecteurs beloofde is lang.     
Ons land telt 1 inspecteur per 23.000 werknemers.
Het Europees gemiddelde is 1 op 10.000.
Volgens federaal secretaris Eddy Van Lancker van het ABVV stijgt het aantal dodelijke arbeidsongevallen in kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's).
De vakbonden vragen al langer om ook in die kleine ondernemingen een vakbondsvertegenwoordiging te mogen hebben. “Om de arbeidsongevallen te voorkomen heb je niet alleen inspecteurs nodig maar ook werknemersvertegenwoordigers.
Zij kunnen preventief werken,” zegt Van Lancker.

Geen opmerkingen: