Car Free Day 2K18

dinsdag 23 juni 2015

Ruim kwart werknemers heeft te veel stress op het werk

Ruim een kwart van de Belgische werknemers (28,2 procent) heeft regelmatig last van stress van een onaanvaardbaar niveau. Een verontrustende tendens die ondernemingen duur kan komen te staan, want langdurige, negatieve stress heeft meer langetermijnverzuim tot gevolg.
Zo is 15,4 procent van de werknemers die langdurig te veel stress ervaren, per jaar meer dan dertig dagen afwezig. Bij werknemers die geen last hebben van stress op het werk, is dat slechts 4,4 procent. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête van SD Worx bij 2.500 Belgische werknemers.
 
De stressbeleving wordt volgens de onderzoekers door verschillende factoren beïnvloed.
Vooral de werkomstandigheden spelen een grote rol (81 procent), maar ook de sociale relaties binnen de organisatie (64 procent) en de bedrijfscultuur (60 procent) zijn van belang.

Uitdaging en beheersing van de job zijn niet verrassend bepalende factoren. Zo zijn werknemers minder gestrest in een job die uitdagend is en die ze perfect beheersen, dan in in een weinig uitdagende job. Ook een sturende en niet ondersteunende leiderschapsstijl bezorgt werknemers negatieve stress (ongeveer 50 procent), evenals een niet sturende en niet ondersteunende leiderschapsstijl (39 procent). Wanneer er wel voldoende ondersteuning wordt geboden, heeft slechts 19 procent regelmatig stress.

Geen opmerkingen: