Car Free Day 2K18

woensdag 24 juni 2015

Het is juist omdat we ooit minder lang zijn beginnen werken, dat we ook langer zijn gaan leven

Een belangrijk debat voor ons is bijvoorbeeld de pensioenkwestie.
Ik weet niet of je het gemerkt hebt, maar alle partijen zeggen “wij leven langer dus moeten we langer werken”. Iedereen zegt dat. Soms is de een een beetje liberaler dan de andere, maar ze zijn wel allemaal akkoord. We moeten langer werken omdat we langer leven.
Maar waarom? Waarom zou dat zo zijn? Laat ons even nadenken: Historisch gezien is het juist zo dat we langer zijn beginnen leven op de dag dat we minder zijn beginnen werken. Het is juist het tegenovergestelde!
We kunnen de pensioenen niet meer betalen. Er is geen geld!”
Hoezo er is geen geld?
Ik weet niet of je het gevolgd hebt, maar vorige week heeft Ludwig Verduyn zijn ‘top 500’ gepubliceerd. We hadden al de 'top 100 van Studio Brussel', maar nu hebben we dus ook de ‘top 500' van Ludwig Verduyn.
En wat zie je bij die top 500? Je ziet dat de nummer 1, het grootste fortuin van de top 500 van Ludwig Verduyn, dat dat de familie de Spoelberch is.
Wel, de familie de Spoelberch heeft de laatste 15 jaar haar vermogen zien toenemen met een factor 77: Zij hebben 77 keer meer vermogen vandaag dan 15 jaar geleden. Het vermogen van de familie de Spoelberch is nu 43 miljard euro.
Een studiebureau berekende dat, als wij op de vermogens van de 25 rijkste families van België een miljonairstaks van maar 1% zouden heffen, dat dan, beste vrienden, beste kameraden, dat we dan de pensioenen van 1,9 miljoen Belgen met 130 euro zouden kunnen verhogen.

Geen opmerkingen: