Car Free Day 2K18

donderdag 1 oktober 2015

Aanvullend pensioen dreigt vijfde kleiner te worden

Aanvullend pensioen dreigt vijfde kleiner te worden

De onrust groeit rond de regeringsplannen met de aanvullende groepsverzekering. Door de opbrengst daarvan in te perken, dreigt een doorsnee werknemer een vijfde van zijn pensioenpot te verliezen: zo’n 20.000 van de 100.000 gespaarde euro’s.           
Werknemers dreigen tien­duizenden euro’s te verliezen van hun aanvullende pensioenpot als minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zijn zin krijgt. Dat blijkt uit ­berekeningen van Kim De Witte, ­docent Pensioenrecht van de KU Leuven. Voor een startende werknemer die zijn hele loopbaan 50 euro stort terwijl de werkgever ­hetzelfde doet, kan het verlies oplopen tot meer dan 35.000 euro. De cijfers liggen in lijn met berekeningen van de socialistische bediendenvakbond BBTK. ‘Een doorsnee bediende met een pensioenpot van 100.000 euro kan daar 20.000 euro van verliezen’, zegt voorzitter Erwin De Deyn.

Als de regering ingaat op de vraag van de verzekeringsmaatschappijen om de rendementsgarantie op aanvullende pensioenen aan te passen, kan dat de werknemer een derde van zijn pensioenkapitaal kosten.
Een verlaging van de rendementsgarantie van 3,25 procent naar 1,5 procent betekent op lange termijn een verlaging van het minimale pensioenkapitaal met meer dan een derde.
Zo zal een 25-jarige vrouw die zelf 600 euro per jaar stort in de aanvullende groepsverzekering, terwijl haar werkgever hetzelfde bedrag bijdraagt, haar minimum pensioenkapitaal zien verminderen met 35.568 euro.
'Het rendement op de financiële markten op lange termijn ligt nog steeds hoger dan 3,25 procent'.
Meer pensioenzekerheid moet een doelstelling zijn van het huidige pensioenbeleid, zowel voor de wettelijke als de aanvullende pensioenen.
'Eén op vijf ouderen in België leeft in armoede en dat voor het derde rijkste land ter wereld. Er is genoeg voor iedereen'.
'Die rijkdom is de afgelopen 15 jaar nog eens met 40 procent gestegen. Sterkere pensioenen zijn dan ook perfect betaalbaar indien we de welvaart wat eerlijker verdelen.'

Geen opmerkingen: