"Voor het eerst overschrijden de pensioenuitgaven de kaap van 40 miljard euro; tien jaar geleden was het nog 25 miljard”. volgens onze regering
“Bijna een verdubbeling op tien jaar tijd”, zo denkt de onschuldige burger die deze cijfers leest.
Maar niets is minder waar. Deze cijfers zijn misleidend.
Vergelijkingen doorheen de tijd gebeuren niet in absolute cijfers. Die geven een vertekend beeld, omdat twee belangrijke factoren worden weggelaten: de inflatie en de groei van de welvaart.
FEITEN:Volgens de Studiecommissie gaven wij in 2013 exact 10,6 procent van onze welvaart (bbp) aan de pensioenen (voor alle pensioenen te samen: ambtenaren, werknemers, zelfstandigen en inkomensgarantie voor ouderen). Tien jaar eerder, in 2003, was dat 9,2 procent. Op tien jaar tijd is er dus 1,4 procentpunt bij gekomen. Helemaal geen verdubbeling
“Pensioenen kosten meer dan 50 procent van onze sociale zekerheid”? volgens onze regering
FEITEN:In totaal stijgen de uitgaven voor de sociale zekerheid tussen 2013 en 2019, maar die stijging is beperkt: van 26,4 naar 26,9 procent van onze welvaart (bbp). Dat is een half procentpunt erbij.
“We stoppen op 59, het vroegste cijfer van heel Europa”? volgens onze regering
FEITEN:Volgens de Europese Commissie blijven de mannen in België gemiddeld tot 61,2 jaar actief en de vrouwen tot 61,9 jaar. Dat zijn niet de laagste leeftijden van Europa. Volgens de Europese Commissie stoppen de vrouwen in Oostenrijk gemiddeld twee en een half jaar vroeger. In Frankrijk stoppen mannen gemiddeld één jaar vroeger en vrouwen gemiddeld twee jaar vroeger. In Luxemburg stoppen mannen gemiddeld drie jaar vroeger en vrouwen bijna vijf jaar vroeger.
“Van onze bevolking tussen 60 en 64 jaar is slechts 17 procent actief”, alsnog de minister. Ook dat cijfer is onjuist.
FEITEN:Volgens de officiële cijfers van Eurostat ligt de activiteitsgraad van die ouderen bij ons al meer dan vijf jaar boven 20 procent. De laatste jaren schommelt ze rond 23 procent. In het derde kwartaal van 2013 zaten we aan 26 procent. In het tweede kwartaal van 2014 aan 26,5 procent.
De foute cijfers ter verdediging van het foute beleid
Het regeerakkoord wil ons niet alleen langer doen werken, maar ook de wettelijke pensioenen inperken: afschaffing van gelijkgestelde periodes, afbouw van het recht op overlevingspensioen, afbraak van het recht op ambtenarenpensioen, afschaffing van de pensioenbonus.
De afschaffing van de pensioenbonus is zonet gestemd in het parlement: iedereen die actief blijft tot 65 jaar zal 83,2 euro minder pensioen per maand opbouwen. Iedereen die actief blijft tot 67 jaar zal 187,2 euro minder pensioen per maand opbouwen. De wortel om langer te werken is niet meer. Nu rest alleen nog de stok.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten