Car Free Day 2K18

dinsdag 6 oktober 2015

Top 1000 van grootste winsten en top 50 van grootste fiscale kortingen


Grote Belgische en buitenlandse vermogens nemen de achterpoortjes van de vennootschapsbelasting

De regering heeft met haar taxshift duidelijk iets over het hoofd gezien: de achterpoortjes van de vennootschapsbelasting.
Die blijven stevig verankerd in Belgische bodem.
Er was de afgelopen maanden heel wat controverse rond de notionele interesten, de vrijstelling op de meerwaarde van aandelen en de excess profit ruling, maar dat alles lijkt al vergeten.
Ons land blijft eenbelastingparadijs voor multinationals.
Ons land is daarnaast op fiscaal vlak ook erg inschikkelijk tegenover de grote vermogens, die bijna volledig ontsnappen aan belastingen.
Als we bekijken wievoorkomt in onze top 50 van vennootschappen die de grootste fiscale korting
weten binnen te rijven, stellen we dan ook vast dat daar grote Belgische enbuitenlandse vermogens achter schuilgaan.

Belangrijkste gegevens en cijfers

Deze vijftig vennootschappen genieten van een gemiddeld belastingtarief van 3,3%, goed voor een korting van in totaal 6,5 miljard euro in vergelijking met de normale aanslagvoet van 33,99%.


Drie multinationals De eerste vijf plaatsen van de top 50 worden ingenomen door drie multinationals: AB InBev, ExxonMobil en Engie.
De 6,46 miljard euro winst die zij maakten, werd belast aan 0,6%.

Vaste klanten Dit is de zesde editie van onze top 50. Liefst 36 vennootschappen zijn “vaste klant” en komen al voor de derde, vierde, vijfde of zelfs zesde keer voor in de lijst!
Toch is er in de taxshift geen spoor te bekennen van de vennootschapsbelasting.


Top 1.000 De 1.000 meest winstgevende bedrijven in ons land maakten in totaal 48,4 miljard euro winst en betaalden 3,8 miljard euro belasting. Eenaanslagvoet van nauwelijks 7,9%.

Dividenden Van de totale winst ging in 2014 opnieuw maar een miniem deel naar belastingen. 69,3% van de winst (van de top 1000) ging naar dividenden.


Belgische fortuinen Bij de aandeelhouders die de vennootschappen uit de top 50 controleren, vinden we de grootste Belgische fortuinen. Onder andere de volledige top 3: de familie de Spoelberch en co., Albert Frère en de familie

Emsens.
Buitenlandse fortuinen Ook grote buitenlandse fortuinen zijn goed vertegenwoordigd in de top 50: Arnault, Mulliez, Kamprad, Wallenberg, Toyota …

Geen opmerkingen: