Car Free Day 2K18

maandag 19 oktober 2015

Coca-Cola dankt massaal af maar kreeg 38 miljoen belastingkorting

Bij de vestiging van Coca-Cola in Zwijnaarde verdwijnen er tegen 2018 122 jobs. Het gaat om meer dan ¼ van de huidige 443 jobs. Dat nieuws werd vandaag bekend gemaakt door de Raad van Bestuur van Coca-Cola België.
Coca-Cola kreeg vorig jaar nog 38 miljoen belastingvermindering, precies om jobs te creëren.
De studiedienst brengt bovendien aan het licht dat Coca-Cola Enterprises in 2014 via o.a. de notionele interestaftrek een belastingskorting van maar liefst 38 miljoen euro cadeau kreeg. “Dat is meer dan genoeg om die 122 werknemers aan de slag te houden”.
In het jaar 2014 maakte het bedrijf Coca-Cola Enterprises Belgium een netto bedrijfswinst van 111,8 miljoen euro.
Daarop betaalde ze een belasting van amper 8,8 miljoen euro, een tarief van 7,9% tegenover de reguliere bedrijfsbelasting van 33,99%.
Het bedrijf kreeg dus een fiscale korting van 29,2 miljoen euro.
Daarnaast is op hetzelfde adres in Anderlecht ook het bedrijf Coca-Cola Entrerprises Services actief. Dat bedrijf, waarvoor amper 42 mensen werkte maakte, toch een netto bedrijfswinst van 27,7 miljoen euro.
Dat is bijna 660.000 euro winst per werknemer.
Op die ongelooflijke winst betaalde het bedrijf precies 0,0 euro belasting. Via het gulle fiscale gunstregime van de notionele interestaftrek kreeg Coca-Cola dus nogmaals 9,2 miljoen euro cadeau.
Kort samengevat betekent dit dat Coca-Cola in ons land vorig jaar 150 miljoen euro winst maakte, en daarop slechts 8,8 miljoen euro belastingen betaalde. Een aanslagpercentage van amper 6%. Hoewel het aantal jobs de voorbije jaren stelselmatig daalde, kreeg het bedrijf toch een fiscaal cadeau van 38 miljoen euro.
“Hoe lang moeten wij blijven aanvaarden dat multinationals, die wereldwijd grote winsten maken, in België amper belastingen betalen maar wel honderden werknemers op straat zetten?”
De afdankingen en nieuwe investeringen bij Coca-Cola alleen maar dienen om het rendement voor de aandeelhouders op peil te houden. “Werknemers worden afgedankt, maar voor de aandeelhouders schijnt de zon. Coca-Cola heeft de dividenden voor de aandeelhouders de laatste jaren stelselmatig verhoogd. Voor Coca-Cola komen de aandeelhouders op eerste plaats, niet de mensen.
Wij willen een wet die winstmakende bedrijven als Cola-Cola verbiedt mensen te ontslaan”.

Geen opmerkingen: