Car Free Day 2K18

vrijdag 3 april 2015

Indrukwekkende opkomst voor Hart boven Hard


“Ja, er is een alternatief”, was de boodschap van de meer dan 20.000 mensen die zondagmiddag regenvlagen en stortbuien trotseerden, maar wel met de zon in het hart.
De opkomst was niet alleen groot, maar ook superdivers en creatief.
De opkomst was indrukwekkend van en hartverwarmende Grote Parade van Hart boven Hard en Tout Autre Chose zondagmiddag: “Ik dacht dat er 20.000 mensen zouden zijn met goed weer, maar er waren vandaag meer dan 20.000 mensen die vastberaden het hondenweer hebben getrotseerd met de zon in hun hart. Dit is de sociale lente: creatief, bewust, superdivers, positief en verbindend. Proficiat aan de organisatoren.”
“Er is wel een alternatief”, kopte het spandoek vooraan de Grote Parade, en dat alternatief was concreet uitgewerkt in tien “hartenwensen”, die tien verschillende thema’s bestreken: van armoede tot huisvesting, van fiscaliteit tot ecologie, van diversiteit tot democratie…
De mensen die achter de hartenwensen opstapten, waren al even divers als de wensen die ze naar voor brachten. Armoedeorganisaties, klimaatbewegingen, vakbondscentrales, vredesbewegingen, lokale actiegroepen… Zo stapte 55-plusorganisatie Okra samen op met de jongeren van de scouts. Zo zagen we heel wat bordjes die gericht waren tegen de uitspraken van Bart De Wever als zou racisme relatief zijn. Zo uitten heel wat mensen hun onvrede met de beslissing om te besparen op bibliotheken (“Ik ben bib”)…
Maar opvallend: ook veel gewone burgers die het niet meer pikken dat onze verschillende regeringen een beleid voeren dat het cement van onze samenleving ondergraaft.
Gewone burgers die kiezen voor een andere samenleving en zondagmiddag collectief aan de alarmbel trokken over het beleid.
Of zoals Wouter Hillaert, woordvoerder van Hart boven Hard, het formuleerde: “Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn niet te spreken over de besparingslogica van het beleid. Onze sympathisanten willen niet dat België evolueert naar een land dat louter streeft naar kille financiële winst en daarbij doof wordt voor de menselijke noden.”
Een grote prestatie van burgerbewegingen Hart boven Hard en Tout Autre Chose, die erin geslaagd zijn die verscheidenheid samen te brengen in één optocht. De kiemen zijn gezaaid voor een sociaal verzet dat zich niet alleen richt tegen het harde besparingsbeleid van de regeringen, maar dat veel breder gaat, en dat zich niet laat afstoppen.

Geen opmerkingen: