Car Free Day 2K18

donderdag 11 december 2014

Wind in de zeilen voor miljonairstaks

Hou je vast: bijna acht op de tien mensen vinden dat de besparingen niet eerlijk verdeeld zijn.
En maar liefst 85% wil een belasting op vermogens boven 1 miljoen euro.
Vandaag zien we dat steeds meer mensen de toenemende ongelijkheid in de samenleving niet langer pikken en gewonnen zijn voor een faire vermogensbelasting. Dat doet deugd. Hier kun je er meer over lezen.
In het editoriaal van Het Laatste Nieuws klonk het gisteren zo: "Niet eens zo gek lang geleden werden Peter Mertens uitgelachen toen ze erop wezen dat de poetsvrouw van een multinational meer belastingen betaalt dan de multinational zelf. Intussen is het lachen iedereen vergaan. Fiscale rechtvaardigheid behelst veel meer dan het bestrijden van fiscale fraude.” Inderdaad, als ook de multimiljonairs en multinationals belastingen betalen, dan kunnen we die besparingen van De Wever en Michel vermijden.
Jammer genoeg lijkt het erop dat de regering ondertussen potdoof blijft voor de verzuchtingen van de vakbonden, voor burgerbewegingen als Hart boven Hard en de Klimaatzaak, voor positieve voorstellen zoals de 30-uren-week van vrouwenorganisatie Femma, ... Het maakt het sociaal verzet alleen maar sterker.
De inzet is groot, schreef ik deze week in een opiniebijdrage voor Knack. Ofwel zet de regering de vakbonden buitenspel, en maakt ze de sociale en ecologische burgerbeweging monddood. Dan krijgen we een maatschappij van ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Ofwel dwingen we verandering af, van onderuit. Een sociale, duurzame samenleving: dat is wat we nodig hebben. Het gaat over onze toekomst en die van onze kinderen.

dinsdag 9 december 2014

Jongeren pleiten voor dringende en noodzakelijke fiscale hervormingen

http://vimeo.com/113217465

Kent regering het verschil niet tussen 'overleggen' en 'opleggen'?

Over de eerste belangrijke regeringsmaatregelen is er dan toch ‘overleg’ geweest met de vakbonden. En wat is het resultaat? Dat de regering gewoon haar zin doordrijft. Vakbonden blijven eensgezind.
De regering-Michel-De Wever had het nochtans beloofd: “Er is enorm veel ruimte voor overleg.” Het staat meer dan honderd keer in het regeerakkoord. Menen ze dat echt of is het gewoon een communicatiestrategie? In gewone mensentaal spreken we van overleg wanneer mensen met elkaar praten om het eens te worden over een gemeenschappelijk project. Heeft de regering in die zin overlegd? Heeft ze geprobeerd om het eens te worden met de organisaties die meer dan drie miljoen werknemers vertegenwoordigen? Laten we kijken naar de feiten.
Eerste bedrijf: de opmaak van het regeringsprogramma. We kunnen niet zeggen dat de regering toen veel moeite heeft gedaan om het met de vakbonden eens te worden over een gemeenschappelijk project. Op 16 juni bezorgden de vakbonden de regeringsonderhandelaars een memorandum met zestien concrete punten. Niet één daarvan staat in het regeerakkoord! Integendeel, alle maatregelen van de regering gaan frontaal in tegen wat de vakbonden in hun memorandum voorstelden.

Krachtmeting

Misschien was het gewoon een slecht begin? Minister Peeters en premier Michel beloofden in ieder geval “veel ruimte voor overleg” over de inhoud van het regeerakkoord. De meeste mensen die dat hadden gelezen, waren heel sceptisch, sommigen wilden de regering toch nog een kans geven.
Tweede bedrijf: de regering bespreekt met de vakbonden een reeks ingrijpende maatregelen uit haar ‘overlegprogramma’:
a) het brugpensioen voor werknemers van bedrijven in moeilijkheden gaat van 53,5 naar 60 jaar;
b) het tijdskrediet eindeloopbaan (de landingsbanen) gaat van 55 naar 60 jaar;
c) afschaffing van het wachtgeld voor jongeren van 21 jaar zonder diploma secundair;
d) vermindering van de uitkering bij economische werkloosheid;
e) lagere aanvullende werkloosheidsuitkering voor deeltijdse werknemers;
f) activering van bruggepensioneerde 55-plussers die zich moeten inschrijven als werkzoekende.
Alles samen een heel pakket, groot genoeg om te beoordelen in welke mate de regerging tot echte onderhandelingen bereid is.
Wat is het resultaat? De mogelijkheid van brugpensioen voor werknemers van bedrijven in moeilijkheden blijft opschuiven van 53,5 naar 60 jaar. Alleen gaat de maatregel niet in in 2016, maar wordt hij geleidelijk ingevoerd (elk jaar één jaar meer), zodat hij in 2020 toch effectief wordt. Ook het tijdskrediet aan het einde van de loopbaan blijft omhoog gaan van 55 naar 60 jaar, maar wie al vandaag tijdskrediet heeft, mag dat houden.
En de maatregel tegen de jonge werklozen wordt… met enkele maanden uitgesteld.

En verder? Niets

Kortom, alle maatregelen blijven, alleen worden sommige enkele maanden uitgesteld of een beetje gespreid in de tijd.
Dat kan twee dingen betekenen: of de regering trekt zich niets aan van wat de vakbonden vinden, of ze hanteert een nieuwe definitie van ‘overleg’, namelijk: mensen samenbrengen om hen te vertellen wat ze moeten inleveren. Het komt twee keer op hetzelfde neer en dus hebben hebben de vakbonden al geantwoord dat ze de maatregelen noch de ‘versoepelingen’ accepteren.
Dit voorspelt bovendien weinig goeds voor het ‘overleg’ over de rest van de maatregelen. Op basis van de twee eerste bedrijven van ‘overleg’ kunnen we verwachten dat ook het overleg over het pensioen op 67 jaar of de indexsprong zal betekenen dat de regering gewoon haar zin doordrijft.
De vakbonden hebben nochtans al meermaals duidelijk gemaakt wat voor hen de basis van een gemeenschappelijk project moet zijn: de intrekking van de verhoging van de pensioen- en brugpensioenleeftijd, van de indexsprong, van de maatregelen die de openbare dienstverlening aantasten en de bespreking van effectieve maatregelen tegen de grote fortuinen. En zoals ACV-voorzitter Marc Leemans onlangs tegen Solidair zei: “De ontevredenheid is enorm groot, als de regering doof blijft, kan ze alleen maar meer acties verwachten.”

vrijdag 5 december 2014

De 10 foutste kerstcadeaus

1. Goudvis (68,7%)
2. Stofzuiger (37%)
3. Schenking aan een goed doel (35%)
4.Voeding (31,8%)
5. Broodrooster (31,5%)
6. Schrijfgerief (28%)
7. Keukengereedschap (26,6%)
8. Beddengoed (23,9%)
9. Badproducten (22,6%)
10. Geld in een envelop (15%)

woensdag 3 december 2014

Geen indexeringen in december

In december is er geen indexering van de lonen voorzien. Op basis van de laatste voorspellingen dreigen de gevolgen van ‘de indexsprong’ jarenlang door de mensen gevoeld te zullen worden. Bepaalde lonen zullen meerdere jaren, mogelijk zelfs drie jaar lang, niet geïndexeerd worden. Eén van de vele besparingen op de kap van de werknemers door de regering Michel-De Wever.

Eindejaarspremie

Heb ik recht op een eindejaarspremie?

De eindejaarspremie, ook 13de maand of kerstpremie genoemd, maakt deel uit van de verschillende voordelen waar je krachtens je arbeidsovereenkomst recht op hebt. Aangezien ze beschouwd wordt als loon, moeten op deze premie RSZ-bijdragen (door je werkgever en door jezelf) en bedrijfsvoorheffing worden betaald. Omdat een eindejaarspremie niet wettelijk verplicht is, moet de toekenning ervan voorzien worden in een collectieve arbeidsovereenkomst. De toekenningsvoorwaarden, de berekeningswijze en de uitbetalingsdatum hangen dus af van je sector en van je paritair comité.

Wanneer ontvang ik mijn eindejaarspremie?

Het hangt af van de sector en het paritair comité waarin je werkt of je premie vroeg of laat gestort wordt. In het algemeen wordt je eindejaarspremie ten laatste op 31 december van het lopende jaar uitbetaald.

Hoeveel zal mijn eindejaarspremie bedragen?

De specifieke voorwaarden die het bedrag van jullie eindejaarspremie bepalen hangen ook af van de sector of het paritair comité waarin je werkt. Als algemene regel geldt dat het bedrag van je eindejaarspremie berekend wordt aan de hand van je arbeidsprestaties van de 12 laatste maanden. Als je dus voltijds gewerkt hebt tijdens het jaar, zal het bedrag van je premie gelijkaardig zijn aan een maand salaris.

  

Ik werk halftijds

Jullie hebben recht op een eindejaarspremie in verhouding tot je arbeidstijd.

Ik ben pas in de loop van het jaar aan de slag gegaan

In dit geval heb je recht op een deel van je premie. Het bedrag wordt bepaald op basis van het aantal volledige maanden dat je tijdens de loop van het jaar hebt gepresteerd. Elke volledige maand geeft recht op 1/12e van de premie. Dit is de algemene regel, maar voor sommige sectoren bestaan er andere afspraken.

dinsdag 2 december 2014

Stakingsdag 24/11 metallo




Het deed ons maandag vanuit alle vakbondsbesturen echt deugd te mogen vaststellen dat de ordewoorden tot in de perfectie werden opgevolgd door onze militanten en collega’s. En dit alles in de grootst mogelijke sereniteit, een voorbeeld!!!
Wij hopen echt dat maandag extra mobiliserend is geweest voor de Nationale staking van 15 december. Die moet lukken!!! Want we zijn er nog bijlange niet, ook al kan de politiek niet blind blijven voor zoveel sociale druk.
In ieder geval, dikke merci en proficiat aan onze leden/militanten en collega’s.
ACV - ABVV                  LBC -BBTK

Geen loonplafond voor topmanagers van overheidsbedrijven

“M. De Croo wil vetbetaalde huurlingen aan het hoofd van de publieke diensten zetten om ze vervolgens te breken”

Rijken dragen minder bij dan voorzien

Rekenhof ziet fouten in ontwerpbegroting

De minister kreeg tot dusver al veel kritiek omdat zijn cijfers weinig betrouwbaar zijn en hij het antwoord op veel concrete vragen schuldig moest blijven. De ochtend nadien zat de volledige ontwerpbegroting dan eindelijk in de bus. Een lijvig document van zo'n 2.000 bladzijden dat de komende weken druk bediscussieerd zal worden.
Daarbij zit deze regering in het defensief. Dat blijkt ook uit een scherp rapport van het Rekenhof, dat geen spaander heel laat deze ontwerpbegroting voor 2015 van de federale regering-Michel-De Wever. Volgens het rapport stelt de regering haar begroting veel te optimistisch voor. Zo gaat ze uit van veel te optimistische groeiprognoses. En bovendien zijn veel van de budgetten en geplande besparingen niet voldoende onderbouwd door cijfers.

Groeiverwachting

Daarbij komt nog dat het IMF en de Europese Commissie ervoor gekend zijn de economische groei van landen die hun besparingsprogramma's volgen veel te optimistisch in te schatten. In de realiteit zien we hoe landen die het pad van forse saneringen volgen, zoals in het zuiden van Europa, steeds dieper in de economische put verzand geraken. De put die ze moeten delven wordt steeds dieper, zonder licht aan het einde van de tunnel.

Verwarring troef

Ook de rest van het rapport van het Rekenhof leest als een lange lijst met scherpe opmerkingen en zelfs flagrante fouten in deze ontwerpbegroting.
Een grote kritiek is dat heel wat cijfers niet onderbouwd zijn. Dit zijn niet toevallig de (weinige) maatregelen die ingeschreven zijn om vermogenden te doen bijdragen:
  • Zo wordt er in de begroting 75 miljoen verwacht van maatregelen rond “bestrijding van de fiscale fraude”, zonder enige toelichting of berekening. Kans is dus groot dat deze maatregel dode letter zal blijven.
  • Sterker nog: door het schappen van het de zogenaamde “monsterboete” op geheime commissielonen (een veelvoorkomende vorm van fraude), raamt de regering een “opbrengst” van 30 miljoen. Maar het Rekenhof merkt fijntjes op dat dit “in essentie” gaat over het afbouwen van een fiscale maatregel, waarbij de FOD Financiën de bijkomende kost raamt op zo’n 113 miljoen.
  • En bij de zogenaamde 'bijdrage van de financiële sector', die in de ontwerpbegroting op 100 miljoen euro geraamd wordt, merkt het Rekenhof op dat het in feite slechts over 10,2 miljoen euro zal gaan. Slechts één tiende van het opgegeven bedrag!
Over andere belangrijke maatregelen, zoals de indexsprong, is het Rekenhof kort en duidelijk: “Op basis van de verkregen informatie is het Rekenhof niet in staat om de budgettaire impact van de indexsprong te beoordelen.” Of anders gezegd: de regering goochelt met cijfers die ze zelf niet kan onderbouwen.
Het Rekenhof maakt verder ook een lange oplijsting van een 50-tal programma’s in de begroting die naar haar oordeel helemaal fout werden begroot. Alles tezamen goed voor ettelijke honderden miljoenen euro's, bijna altijd in het voordeel van de regering. In heel wat domeinen, zoals bijvoorbeeld bij Justitie, bij de Regie der Gebouwen of bij Defensie, is het ook totaal onduidelijk hoe en of de geplande besparingen gerealiseerd zullen kunnen worden.

Totale plaatje

Als we het totale plaatje bekijken, dan zijn de begrotingstabellen weinig hoopgevend. Als de opmerkingen van het Rekenhof worden doorgevoerd, zullen de rijken immers nog minder bijdragen dan tot nu toe was voorzien en zullen de besparingen nog driester worden.
Tegelijk toont het ook hoe de politiek van deze regering weinig economisch onderbouwd is en vaak op “buikgevoel” en nattevingerwerk gebaseerd is.
Omdat de regering nog geen repliek klaar had op de vele opmerkingen vanuit het Rekenhof en de oppositie, gunnen ze zichzelf nog tot volgende week tijd om de begrotingsdebatten aan te vatten. Daarna zullen alle asociale maatregelen uit het regeerakkoord stuk per stuk in wetten gegoten worden en ter stemming gelegd worden in de parlementaire commissies en de plenaire vergadering.
Ondertussen is sociaal verzet broodnodig om deze regering onder druk te zetten, en haar besparingsmaatregelen voorgoed naar de prullenmand van de geschiedenis te verwijzen.

Movember

 

Werknemers van Metallo die schouders mee zetten onder sociale projecten.
Fantastisch
 

vrijdag 14 november 2014

pensioendebat"Paniekzaaierij",


pensioendebat"Paniekzaaierij", dat woord valt geregeld in het grote dubbelinterview met professoren Paul De Grauwe en Frank Vandenbroucke in Knack. Beiden zijn het erover eens dat er te dramatisch wordt gedaan over de pensioenhervoming. Er moet iets gebeuren, maar dan wel in overleg. "Als deze regering haar pensioenplannen meerderheid tegen oppositie doordrukt, vergroot ze het risico op complete mislukking."
We kunnen de pensioenen zeker blijven betalen, dat blijkt uit alle berekeningen over de kosten van de vergrijzing

Dat het faillissement van ons pensioensysteem nadert, is pertinent onjuist, zo bevestigen Vandenbroucke en De Grauwe. "We kunnen de pensioenen zeker blijven betalen, dat blijkt uit alle berekeningen over de kosten van de vergrijzing", zegt De Grauwe. "Als we niets doen zal de factuur uiteraard blijven oplopen en misschien zullen we dan extra belastingen moeten heffen en ook bepaalde overheidstaken afstoten, wat gegarandeerd tot conflicten leidt. Maar onbetaalbaar wordt het niét."

Vandenbroucke stemt daarmee in: "Als we niet ingrijpen, zullen we inderdaad geld tekortkomen voor andere zaken, zoals onderwijs, gezondheidszorg, milieu, waar ook belangrijke noden bestaan. (...) We (de experten die geconsulteerd werden voor het rapport van de Commissie Pensioenhervorming, nvdr) waren het er allemaal over eens dat paniekberichten over een faillissement of privatisering van ons pensioensysteem gewoon nergens op slaan."

                                                       Economieprofessor Paul De Grauwe

Symbooldiscussie

Democratie heeft conflict nodig, maar over sommige fundamentele kwesties móét er consensus zijn. Pensioenen zijn bij uitstek zo'n kwestie
Frank Vandenbroucke
Een symbolisch element in de verhitte pensioendiscussie is de verhoging van de pensioenleeftijd. "Mijn tenen krullen van het politieke debat over de pensioenleeftijd", zegt Vandenbroucke. "De Pensioencommissie heeft verschillende scenario's berekend waarbij je tussen 62 en 67 jaar zou kunnen kiezen om met pensioen te gaan. Alleen koppelen we daar de strenge voorwaarde aan vast dat je 44 jaar moet hebben gewerkt, inclusief gelijkgestelde periodes voor ziekte of werkloosheid. Misschien zouden de debaters beter eerst onze veertig bladzijden tekst en tabellen over de pensioenleeftijd bestuderen in plaats van een symbooldiscussie te voeren."

Dat de pensioenleeftijd, die in geen enkel verkiezingsprogramma stond, toch zonder overleg verhoogd is naar 67, doet de wenkbrauwen fronsen bij beide professoren. "Is wat nu gebeurt legitiem? Ik weet het niet. Jij wel, Frank?" Vandenbroucke geeft aan dat de verhoging in het pensioenrapport "niet onbespreekbaar" genoemd wordt. Maar: "Zo'n beslissing is alleen gelegitimeerd als het regeerakkoord als aanzet voor uitgebreid sociaal overleg dient."

Wat later stelt hij: "Democratie heeft conflict nodig, maar over sommige fundamentele kwesties móét er consensus zijn. Pensioenen zijn bij uitstek zo'n kwestie." Of zoals De Grauwe het uitdrukt: "Als deze regering haar pensioenplannen meerderheid tegen oppositie doordrukt, vergroot ze het risico op complete mislukking."

dinsdag 11 november 2014

7 op 10 zieken gaat werken

http://nieuws.vtm.be/binnenland/115738-ziek-komen-werken-geen-goed-idee

“Ziek komen werken is geen goed idee”







Uit een enquête van Securex blijkt dat zeven op de tien mensen gaan werken als ze ziek zijn. En dat is geen goed idee. Omdat je riskeert je collega's te besmetten. Maar ook omdat je werk eronder lijdt. Als je toch maar op halve kracht kan werken, dan kan je beter thuisblijven, zeggen dokters.

De 120.000 zullen doorgaan

 
 

“De 120.000 van 6 november zullen doorgaan op hun elan voor een andere toekomst, heren Michel en De Wever”

“Ik ben tot luisteren bereid”, sprak eerste minister Charles Michel ’s avonds na de grootste vakbondsbetoging van de laatste dertig jaar. Maar heeft hij de boodschap van de 120.000 betogers wel gehoord?

Gevolgen indexsprong

Indexsprong: hoeveel verlies jij?

Een indexsprong maakt een gemiddeld huishouden met een loopbaan van 20 jaar tot 34.000 euro armer. De index beschermt onze koopkracht. Omdat ons loon zo meegroeit met de levenskost. Een indexsprong doet ons voor de rest van onze loopbaan koopkracht verliezen.


Een indexsprong is asociaal en onrechtvaardig. Bescherm je koopkracht. Het is onze index, blijf eraf!
  • De index beschermt onze koopkracht. Als de prijzen stijgen, moet ons inkomen volgen. Dat is geen luxe, maar een noodzaak.
  • Een indexsprong kost je 2% van je inkomen. Een koppel met een gemiddeld inkomen verliest met één indexsprong 34.000 euro bruto op 20 jaar loopbaan. Vanaf het eerste jaar verliest het gezin 1.400 euro bruto.
  • De lonen verlagen, is de economie vertragen.  Hoe méér multinationals op ons loon besparen, hoe minder wij kunnen kopen. Zo wordt de crisis alleen maar dieper. 
  • Een indexsprong maakt de rijken nog rijker. Elke euro die jij minder krijgt, is méér winst voor de aandeelhouders. Laat hen maar eens een jaartje overslaan!
  • Het is ónze index, blijf eraf! De index is er gekomen dankzij 40 jaar sociale actie. Laten we ons dat zomaar afpakken?
  • Wij willen niet opdraaien voor de crisis. Laat de échte schuldigen betalen: bankiers, speculanten en multimiljonairs.

Vakbondsactie Brussel

Als gevolg van het grote succes van de nationale betoging gisteren in Brussel, verwachten de vakbonden de komende stakingsdagen nog meer deelnemers. Nu al zijn ze overtuigd van een grote stakingsbereidheid op 24 november en 15 december. "Voor 15 december is de richtlijn voorlopig dat alles dichtgaat."
Werknemers van DAF bij het vertrek naar Brussel. - Maria De La Cruz

De vakbondsactie heeft in onze regio vooral trein -en busreizigers gehinderd. De helft van de lijnbussen uit de stelplaatsen in onder meer Malle en Turnhout, die onze regio bedienen, is niet uitgereden. De treinen reden wel, maar zaten dan weer overvol. Vanuit Turnhout is 's morgens een extra trein ingelegd om alle betogers naar Brussel te rijden, maar die zat afgeladen vol.

Vooral op de werkvloer van een aantal grote bedrijven zoals DAF Trucks in Oevel en het koekjesbedrijf LU in Herentals bleef het veel stiller dan normaal. Van LU stapten 250 arbeiders mee in de betoging, waardoor de helft van de lijnen in de fabriek gisteren niet bemand was. "Een groot deel van de werknemers bij LU is vijftig of ouder. Aangezien we met een ploegensysteem werken, kan dat erg zwaar worden voor oudere werknemers. Daarom is de stakingsbereidheid op de werkvloer erg hoog", wist vakbondsafgevaardigde Gert Stijnen.

De werknemers van DAF Trucks stapten met 350 man mee in de manifestatie in Brussel, hun fabriek draaide op 70 procent. "Onze productie draait vandaag inderdaad op een verlaagd regime", weet woordvoerder Rob Appels. "Wij kunnen niet inschatten welke impact de stakingsaanzeggingen van 24 november en 15 december hebben, maar we hopen wel dat er voor die dagen een oplossing komt."

Drummen om in Herentals de trein op te geraken. - Maria De La Cruz
Drummen om in Herentals de trein op te geraken.

Eerst nog gezellig

Als vakbonden en regering niet tot een overeenkomst komen, dan zal het de volgende stakingsdagen behoorlijk stil worden in onze Kempen. Als we de militanten mogen geloven, maken die zich nu al klaar voor de grote stakingsdag op 15 december. "De 24ste willen we het nog gezellig houden en zullen de werkwilligen naar binnen kunnen gaan", vertelt Peter Goris, secretaris ACV Bouw Industrie en Energie. "Maar op 15 december is de richtlijn voorlopig dat alles dicht gaat."
Stilleggen
Verscheidene delegaties van Daf Trucks, Janssen Pharmaceutica, LU, Würth, Sita en Philips gaven gisteren al aan dat ze alle moeite zullen doen om de bedrijven dan stil te leggen. Ook bij andere grote kleppers als Nike in Laakdal zou in december de poort dichtgaan