Car Free Day 2K18

donderdag 23 juli 2015

De taxshift: zo gaan we hem voelen

Diesel tanken wordt na de taxshift duurder
 
De regering-Michel mikt met de taxshift op een verlaging van de sociale lasten en een verhoging van de koopkracht. Maar wat betekent de taxshift nu voor u?
 
1. Koopkracht
Door de taxshift zouden werkenden met een laag of middeninkomen vanaf volgend jaar maandelijks 100 euro netto meer overhouden. Hoe dat juist geregeld wordt, moet nog besproken worden. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is het de bedoeling dat het niet bij de lage en middeninkomens blijft. "Naarmate de legislatuur vordert, zullen ook anderen deze honderd euro krijgen"
 
2. Btw op elektriciteit
Het btw-tarief op elektriciteit wordt opnieuw opgetrokken. De regering-Di Rupo had dat verlaagd van 21 naar 6 procent, maar die verlaging wordt ongedaan gemaakt. Verder verandert er voorlopig niets aan de btw-regeling.
 
3. Accijnsverhogingen
De accijnzen op diesel (met uitzondering van professionele diesel), tabak en drank worden verhoogd. Er komt onder meer een hogere heffing op alcopops zoals Breezer. "Deze verhoging is bedoeld om gezond en ecologisch verantwoord gedrag te stimuleren", zei financiënminister Johan Van Overtveldt tijdens de persconferentie van de regering.
 
4. Vettaks
De regering voert ook een taks in op ongezond voedsel, de zogenaamde vettaks. Die wordt gehoffen op suikerrijke voeding, zoals frisdranken.
 
5. Speculatiebelasting
De regering voert een speculatietaks in voor wie zijn beursgenoteerde aandelen al na minder dan zes maanden weer verkoopt. Daarbij zullen volgens minister Van Overtveldt ook minwaarden in rekening gebracht worden.
 
6. Roerende voorheffing
De roerende voorheffing wordt opgetrokken van 25 naar 27 procent. Dat geldt voor "nagenoeg alles, behalve spaarboekjes"
 
7. Verlaging loonkost
In het belang van uw werkgever is de verlaging van de werkgeversbijdrage. Die vermindert vanaf 2016 van 33 naar 25 procent. Volgens eerste minister Charles Michel is dit het voornaamste instrument om bijkomende jobs te creëren.

Daarnaast worden nacht- en ploegenarbeid voor bedrijven goedkoper gemaakt en komen er fiscale maatregelen om onderzoek en ontwikkeling en technische innovatie te stimuleren.

Geen opmerkingen: