Car Free Day 2K18

maandag 13 juli 2015

Eisen van eurogroep zijn waanzin

‘Eisen van eurogroep zijn waanzin’

De scherpere voorwaarden die Griekenland krijgt voorgelegd, stuiten op felle kritiek bij verschillende economen. Zo stelt de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Krugman dat de voorstellen voor Griekenland overeenkomen met het afstaan van nationale soevereiniteit. Ook op Twitter wordt heel wat kritiek geleverd, doorgaans onder de hashtag #ThisIsACoup.
 
De staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden onderhandelen in Brussel over nieuwe financiële steun voor Griekenland. In een voorbereidende tekst hebben de ministers van Financiën alvast de voorwaarden voor een nieuw steunprogramma fors opgeschroefd. Zo moet Griekenland tegen woensdag een aantal wetten door het parlement loodsen, bijkomende voorwaarden op het vlak van pensioenen, arbeidsmarkt, belastingen en btw aanvaarden en strenge eisen slikken inzake privatiseringen, met inbegrip van een privatiseringsfonds.
In een column op de website van de krant The New York Times doet de Amerikaanse econoom Paul Krugman de voorstellen af als 'waanzin'. 'Dit gaat de wreedheid voorbij en is pure wraakzucht, volledige vernietiging van de nationale soevereiniteit, zonder hoop op herstel. Het is vermoedelijk bedoeld als een aanbod dat Griekenland niet kan aanvaarden. Maar zelfs dan is het een grotesk verraad van alles waar het Europese project voor hoort te staan', zo klinkt het.
Gebrek aan solidariteit
Eerder had ook al de Amerikaan Joseph Stiglitz, net als Krugman winnaar van een Nobelprijs voor de Economie, hard uitgehaald. Hij verwijt de eurolanden, en dan vooral Duitsland, een gebrek aan solidariteit. 'Je kan geen eurozone beheren zonder een minimum aan solidariteit. Deze crisis ondergraaft volledig de gemeenschappelijke visie en de Europese solidariteit. Het is een ramp', zo verklaarde de gewezen hoofdeconoom van de Wereldbank in de marge van een conferentie in Addis Abeba. Stiglitz oordeelde dat het 'onredelijk' is om 'nog meer' van Griekenland te vragen.
De Britse krant The Guardian citeert dan weer een hooggeplaatste Europese ambtenaar die het plan afdoet als het 'uitgebreid mentaal waterboarden' van Griekenland.
Ook op de sociale media wordt massaal kritiek geuit op de voorstellen van de eurogroep.
In vele landen is #ThisIsACoup - waarmee wordt aangegeven dat Griekenland onder curatele wordt geplaatst - de meest gebruikte hashtag op Twitter.
In Griekenland zelf blijkt daarnaast ook #TsiprasLeaveEUSummit erg populair.

Geen opmerkingen: