Car Free Day 2K18

dinsdag 28 juli 2015

Wat verandert er op 1 augustus?

Wat verandert er op 1 augustus?

Een nieuwe maand, dat betekent dat weer een aantal zaken veranderen, of verdwijnen. Een overzicht.
 
Vennootschapsbelasting intercommunales maakt energiefactuur tot 2 procent duurder
De vennootschapsbelasting die de intercommunales voortaan moeten betalen, een beslissing van de federale regering, maakt de totale elektriciteitsfactuur voor een doorsnee Vlaams gezin gemiddeld 1,5 procent duurder. Voor de gasfactuur is dat zelfs 2 procent. Vanaf augustus wordt de vennootschapsbelasting op de distributienettarieven - die 40 procent van de elektriciteitsfactuur uitmaken - immers doorgerekend.
Hoeveel de tarieven net de hoogte ingaan, hangt af van intercommunale tot intercommunale. De doorrekening van de belasting op de distributietarieven, betekent voor een doorsnee gezin een stijging van 4 procent. In doorsnee stijgt de volledige elektriciteitsfactuur zo 1,5 procent.
Het prosumententarief dat eigenaars van zonnepanelen vanaf 1 juli betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet, stijgt 3 tot 5 procent (2 tot 4 euro).
Het distributienettarief voor gas - goed voor 20 procent van de totale gasfactuur - stijgt gemiddeld 10 procent, wat de totale factuur gemiddeld 2 procent duurder maakt.

Werknemers met laagste lonen krijgen bonus
850.000 werknemers met een laag of minimumloon zien deze maand hun nettoloon stijgen. De minimumlonen stijgen met 19 euro per maand tot 1.291 euro, terwijl werknemers die tot 1.547,4 euro per maand verdienen, 3 euro per maand bijkrijgen.
De maatregel kost de overheid 127 miljoen euro per maand. ‘Bedoeling is mensen ertoe aan te zetten te kiezen voor werk in plaats van een uitkering’, verklaarde minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) in juli. De hogere werkbonus zag het levenslicht als compensatie van de indexsprong voor de lage lonen.
Minister De Block lichtte nog toe dat de sociale en fiscale bonus elkaar versterken. Indien enkel de sociale bonus zou worden toegekend, dan zou die immers sterker fiscaal worden afgeroomd.

VSKO wijzigt naam in Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) heet vanaf 1 augustus Katholiek Onderwijs Vlaanderen. De naamsverandering van de koepelvereniging van het katholiek onderwijs in Vlaanderen gaat gepaard met een nieuw, vierkleurig logo en een nieuwe website.
De koepel heette sinds 1989, toen de bevoegdheid onderwijs geregionaliseerd werd, VSKO. ‘We werden echter nooit als dusdanig aangeduid, maar wel gewoon als katholiek onderwijs’, zei directeur-generaal Lieven Boeve toen de naamsverandering werd aangekondigd.

Geen opmerkingen: