Car Free Day 2K18

woensdag 1 juli 2015

Te warm om te werken?

Afbeeldingsresultaat voor werken in de warmte
Het is zo ver: de temperatuur begint beetje bij beetje op te lopen… Nu het mooie weer er aankomt, komen ook de barbecues en de vakantie in zicht. Dit betekent ook dat je soms zal moeten werken bij hoge temperaturen.

Bij een hittegolf is je werkgever normaal verplicht om een aantal maatregelen te nemen.

Sinds 01/07/2012 bestaan er nieuwe bepalingen over de temperatuur op de werkplaats en het comfort van de werknemers. Die nieuwe wetgeving legt meer de nadruk op de risicoanalyse van de verschillende factoren die een rol spelen in de thermische omgeving.

Voor de thermische omgevingsfactoren die aanwezig zijn op de werkplaats moet de werkgever een zogenaamde ‘risicoanalyse’ uitvoeren. Daartoe moet met verschillende factoren rekening worden gehouden: de luchttemperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, de luchtstroomsnelheid, de thermische straling, de fysieke werkbelasting, de gebruikte werkmethodes en arbeidsmiddelen, de werkkledij en de persoonlijke beschermingsmiddelen. Het antwoord op de vraag of het te warm is om te werken… hang af van de combinatie van al deze factoren. Ook de evolutie van deze factoren tijdens de werkduur komen in aanmerking.


Bepalen wat de ‘actiewaarden’ voor je eigen functie zijn kan je niet zelf. De preventiediensten in je bedrijf moeten dit opstellen.

Gewone temperatuur telt niet
De gemeten WBGT-waarden zijn ongeveer 5°C lager dan de temperatuur op een gewone thermometer. Hoe droger de lucht, hoe heter het moet zijn om de maximale WBGT-waarden te overschrijden. Voorbeeld: de drempelwaarde voor werknemers die lichte of zeer lichte arbeid verrichten (zoals kantoorwerk of handenarbeid terwijl men zit, nvdr.), is bepaald op 29 WBGT. Dit komt overeen met een luchttemperatuur van 29°C, aan een luchtvochtigheid van 100%. Zit de luchtvochtigheid rond de 75%, dan moet de luchttemperatuur al 31 à 32°C bedragen om aan 29 WBGT te komen.

Geen opmerkingen: